Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
De spanningen tussen de Verenigde Staten en China lopen weer hoog op. De VS dreigt economische sancties tegen China in te voeren vanwege een nieuwe veiligheidswet in Hong Kong. De bevolking van Hong Kong staat weer massaal op straat om te protesteren tegen de Chinese overheid en er wordt gevreesd dat deze nieuwe wet wellicht de genadeslag zal zijn voor de vrijheden en rechten van het volk van Hong Kong.
Robert O’Brien, nationaal veiligheidsadviseur van de VS, zei gisteren tegen NBC:
Het lijkt erop dat ze met deze nationale veiligheidswet Hong Kong in feite zullen overnemen en als ze dat doen zal de minsister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo waarschijnlijk niet kunnen bevestigen dat Hong Kong een hoge mate van autonomie behoudt.
En als dat gebeurt, zullen er sancties worden opgelegd aan Hong Kong en China.
Daarnaast heeft president Trump al herhaaldelijk China beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de uitbraak van het coronavirus. China beschuldigt de VS weer van het spreiden van leugens en complottheorieën. Termen als een “nieuwe koude oorlog” gaan de wereld rond. Al deze spanningen kunnen leiden tot grote economische gevolgen, meldt Naeem Aslam, hoofd marktanalist bij Avatrade.
Aslam zegt dat de Chinese centrale bank, de People’s Bank of China (PBoC), de Chinese nationale munt (yuan/renminbi) zal devalueren. Dat zou er toe kunnen leiden dat andere landen hetzelfde gaan doen:
Er zou een valutaoorlog aan kunnen komen waarbij elke centrale bank haar valuta wil devalueren. Met een nieuwe handelsoorlog tussen de VS en China zal de renminbi aanzienlijk verzwakken en zal de wisselkoers ongeveer 7 yuan per Amerikaanse dollar bedragen.
Er zit echter wellicht ook een positieve kant aan dit verhaal. Deze ontwikkelingen zouden namelijk bullish kunnen zijn voor bitcoin (BTC), de moeder aller cryptocurrencies.
Bitcoin toonde een bijna perfecte negatieve correlatie met de yuan vorig jaar. In de zomer van 2019 liepen de spanningen tussen de VS en China ook al hoog op door de handelsoorlog. Rond deze tijd bereikte bitcoin zijn jaarlijks hoogtepunt rond de $13.000. Andere landen die getroffen zijn door Amerikaanse sancties als Venezuela en Iran zien een sterke toename in de vraag naar bitcoin.
Economische onzekere tijden zorgen ervoor dat mensen gaan investeren in zogeheten ‘veilige havens’ zoals de goudmarkt, en de laatste jaren, dus ook bitcoin. Een toename in de vraag naar BTC zou weer kunnen leiden tot hogere prijzen.