Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
Deutsche Bank heeft onlangs een nieuw rapport gepubliceerd over Bitcoin (BTC). In het rapport vraagt onderzoekster en econoom Marion Laboure zich af of bitcoin hier is om te blijven, en hoe het er in de toekomst uit zal gaan zien.
Met de bitcoin koers die gedurende 2020 fors is gestegen, is de marktkapitalisatie van de cryptocurrency door de $1 biljoen gebroken. Dankzij deze stijgingen is Bitcoin volgens Laboure “te belangrijk om te negeren:”
“De marktkapitalisatie van Bitcoin van $1 biljoen, en de ruimte voor een voortdurende prijsstijging, maakt het te belangrijk om te negeren. En centrale banken en regeringen begrijpen dat Bitcoin en andere cryptocurrencies er zijn om te blijven. Daarom wordt van de regeringen verwacht dat ze eind dit jaar of begin volgend jaar beginnen met het reguleren ervan.”
De onderzoekster verwacht daarnaast dat de prijs van bitcoin zeer volatiel blijft. Een van de redenen hiervoor is de lage liquiditeit op de markt. Laboure legt uit:
“De totale waarde van Bitcoin is $1,075 miljard (per 15-03-2021), wat ongeveer 102% van de yen in omloop is, 65% van de euro, 53% van de USD en 904% meer dan de GBP. Toch is het gemiddelde aantal bitcoins dat dagelijks in USD wordt uitgewisseld, gelijk aan slechts 0,05% van de yen en 0,06% van de GBP.”
Dit alles klinkt wellicht niet heel positief. Toch zijn er ook wat positieve feiten uit dit rapport te halen. Zo is op pagina 12 een grafiek te zien die de groei van het internet en crypto-gebruikers vergelijkt. Daarop is te zien dat deze lijnen nagenoeg gelijk verlopen, een mogelijk positief signaal voor de toekomst van de adoptie van crypto. Ook vroeg Deutsche Bank wat millennials van de toekomst verwachten:
“Volgens onze exclusieve enquête onder meer dan 4.700 mensen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Zuid-Korea was ongeveer een derde van de millennials van mening dat cryptocurrencies contant geld en creditcards/betaalpassen zullen vervangen.”