Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
Vanaf 2020 wordt het in Duitsland mogelijk om cryptocurrencies als bitcoin (BTC) direct bij banken te kopen en op te slaan. Dat meldt het Duitse zakenblad Handelsblatt op 27 november.
Normaliter is het bankwezen en de cryptocurrency-sector opgesplitst, zo ook in Duitsland, maar daar lijkt nu verandering in te komen. In het buurland is een nieuw wetsvoorstel door de Bundestag (het parlement) aangenomen waardoor banken en financiële instellingen direct cryptocurrencies mogen verkopen aan klanten en mogen bewaren.
De nieuwe wetgeving is een aanpassing op de geplande invoering van de nieuwe vierde richtlijn van de witwaswetgeving (AML) van de Europese Unie. Het wetsvoorstel moet nog wel eerst aangenomen worden door de 16 deelstaten van Duitsland, de vierde grootste economie ter wereld.
De Bundesverband deutscher Banken, de vereniging van Duitse banken, verwelkomt de nieuwe regelgeving. Een woordvoerder meldt dat banken al ervaring hebben met risicomanagement en het opslaan van activa van klanten onder toezicht. Sven Hildebrandt, hoofd van het consulting-bedrijf Distributed Ledger Consulting (DLC), zegt het volgende:
Duitsland is goed op weg om een ware crypto-hemel te worden. De Duitse wetgever speelt een voortrekkersrol in de regulering van crypto-bewaring.
Er is ook kritiek op de nieuwe wetgeving. Zo vreest Niels Nauhauser van consumentenbond Baden-Württemberg dat banken misbruik zullen maken door de cryptocurrencies aan onwetende klanten te verkopen:
Als ze cryptocurrencies mogen verkopen en tegen betaling mogen bewaren, loopt men het risico dat banken risicovolle activa aan hun klanten gaan verkopen zonder dat ze weten waar ze aan beginnen.
Fabio De Masi, parlementslid en financieel verslaglegger van de Linke, de meest linkse partij in Duitsland, waarschuwt:
Banken zijn uit op winst met crypto. De bescherming van de consument mag echter niet worden ondermijnd.
Dan is er nog de vraag of bewaring van cryptocurrency door een bank niet tegen het principe ingaat van de gedecentraliseerde aard van bitcoin. In het nieuwe wetsvoorstel staat ook voor het eerst het begrip “Kryptowerte,” oftewel crypto-waarde, dat wordt gedefinieerd als volgt:
De digitale representatie van een waarde die niet is uitgegeven door een centrale bank of overheidsinstantie, maar wordt geaccepteerd als een middel voor uitwisseling en betaling of voor beleggingsdoeleinden.
In september gaf de Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, aan dat hij een gemeenschappelijk regelgevend kader voor cryptocurrencies wil invoeren voor heel Europa. Tevens zei hij dat Europa een eigen central bank digital currency (CDBDC) moet uitgeven.
Waar onze analist David van Ineveld de afgelopen weken nog aangaf niet veel interesse te hebben in het openen van bitcoin long-posities, hij vooral heel voorzichtig was en wachtte op een confirmerende move, heeft hij op dit moment wel interesse. Lees gauw verder in zijn gloednieuwe bitcoin (BTC) koersanalyse!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.