Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
Het verbod op crypto mining in China had grote gevolgen voor bitcoin (BTC). Niet alleen werd de koers hard geraakt, ook de hashrate kelderde. Schattingen stelden dat zo’n 50% van de rekenkracht was gevestigd in bitcoin. Het is daarom niet gek dat de gevolgen van de maatregelen van de Chinese overheid groot waren.
Een cruciaal onderdeel van de Bitcoin netwerk is het minen. Miners verwerken namelijk transacties en beveiligen dit netwerk. Dit doen miners door het genereren van hash keys. Het Bitcoin netwerk stelt bepaalde eisen aan deze keys. Zo moet een hash met een bepaald aantal nullen beginnen. Dat wordt ook wel de difficulty genoemd.
Difficulty opnieuw naar beneden geschaald
Op zaterdag werd deze difficulty van het Bitcoin netwerk opnieuw met zo’n 5% naar beneden geschaald. Doordat het op deze manier makkelijker wordt om blocks te minen voor bitcoin miners gaat hierdoor de hashrate, en dus de snelheid van de transacties, omhoog.
De ontwerper van bitcoin, Satoshi Nakamoto, heeft door het mogelijk te maken om de difficulty aan te passen om de zoveel tijd een meesterzet gemaakt. Het netwerk is op deze manier in staat om grote tegenslagen, zoals de ontwikkelingen in China, op te vangen.
Als de hashrate te veel zakt, zullen blocktijden te traag worden. Miners zijn van cruciaal belang voor de gezondheid van het netwerk en het is noodzakelijk dat de blocktijden constant rond 10 minuten blijven. Met deze difficulty aanpassingenen wordt dit ook daadwerkelijk gerealiseerd.
Langste reeks negatieve difficulty aanpassingen ooit
De negatieve difficulty aanpassing van zaterdag was de laatste in een relatief lange reeks. Sterker nog, dit was de langste reeks uit de historie van bitcoin. De bitcoin mining difficulty staat nu op het laagste punt sinds januari 2020.
Op 3 juli werd de difficulty zelfs met 27,94% naar beneden aangepast. Ook dit was een nieuw record.
Het is duidelijk dat de gevolgen van de maatregelen in China enorm waren voor het Bitcoin netwerk. Echter, nu het ergste achter de rug is kan men deze ontwikkelingen in een positief daglicht zetten.
Het Bitcoin netwerk is namelijk sterker dan ooit. Zo’n 50% van alle rekenkracht van het netwerk moest in een extreem korte periode stoppen met hun activiteiten en zelfs dat kreeg bitcoin niet op de knieen. Miners verhuisden simpelweg. Het laat nog maar eens zien dat bitcoin fundamenteel ontzettend goed in elkaar zit.