Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
Met bitcoin (BTC) die nog steeds horizontaal handelt, gebeurde er de afgelopen 24 uur weer weinig noemenswaardigs. Zoomen we echter uit dan is er meer te zien en kan er een idee worden gekregen van wat de mogelijkheden zijn op de langere termijn.
4-uurs bitcoin (BTC) grafiek
Op de 4-uurs grafiek is te zien dat het handelsvolume de afgelopen dagen afnam nadat bitcoin op 2 juli nog een aardige dip maakte. Bitcoin vond na deze dip bij $8.938 steun, wat een hogere low is dan het laagste punt dat op 27 juni werd bereikt. Op het moment van schrijven is de prijs van bitcoin $9.067 op cryptocurrency-exchange Coinbase.
De Moving Average Convergence Divergence (MACD) toont een afnemend neerwaarts momentum waarbij de MACD-lijn door de signaallijn zou kunnen kruisen mocht bitcoin iets kunnen stijgen. Daarnaast toont de Relative Strength Index (RSI) nog steeds een neerwaartse trend, wat niet zo gek is. De afnemende volatiliteit zorgt ervoor dat het momentum steeds verder afvlakt.
Dagelijkse grafiek
Op de dagelijkse grafiek is deze neerwaartse trend op de RSI nog duidelijker te zien. Sinds 7 mei, toen bitcoin nog even boven de $10.000 kon breken, zakt de RSI steeds een stukje verder terug. Onlangs zakte de RSI hierdoor door de 50, wat sommigen als een bearish signaal zien.
Het neerwaartse momentum op de MACD nam de afgelopen zeven dagen wel af. Ook hier zou een eventuele bull cross gevormd kunnen gaan worden. Bitcoin handelt op de dagelijkse grafiek nog altijd onder de 50-dagen Moving Average (MA) die zich bij $9.400 bevindt. Dit is dan ook een van de belangrijkste weerstandszones in het geval de koers de komende periode kan stijgen.
Wekelijkse grafiek
Op de wekelijkse grafiek handelt bitcoin vlak boven de 50-weken MA, die zich bij $8.600 bevindt. Dit is voor de langere termijn een belangrijke prijszones om in de gaten te houden indien bitcoin alsnog door de $8.800 zakt. Zakt bitcoin door deze 50-MA dan is het aannemelijk dat er verdere dalingen plaats zullen vinden.
De MACD op de wekelijkse grafiek toont daarnaast een afnemend opwaarts momentum. Vlak na de crash die werd veroorzaakt door de uitbraak van het coronavirus, kon bitcoin weer een mooie sprint neerzetten. Deze sprint werd echter afgekapt bij de $10.000, waar zich tevens een dalende trendlijn bevindt die sinds 2017 wordt gevormd. Al ongeveer negen weken handelt bitcoin binnen een range van $8.800 en $10.000.
Een duidelijke richting is er dus eigenlijk niet. Analisten zoals Filb Filb blijven vooral naar de macrosituatie kijken in de wereld. Nog steeds zitten we in een crisis terwijl de aandelenmarkten door blijven stijgen. De situatie blijft dan ook hoogst onzeker.