Foto: zef art/Shutterstock
We zijn het gewend om te lezen over mensenrechtenschendingen in landen als Rusland, China en Turkije. Net als dat we het gewend zijn om te lezen over extreme inflatie die ver buiten onze landsgrenzen de kop opsteekt. Wij hebben in het Westen de luxe van relatief stabiel fiatgeld en een betrouwbare overheid. Vanuit onze Westerse bubbel kan het lastig zijn om bitcoin (BTC) op waarde te schatten. Hoge inflatie en onbetrouwbare acties van de overheid, dat zijn vooral dingen die zich ver buiten onze belevingswereld afspelen. Nu begint die Westerse bubbel echter barsten te vertonen.
In eerste instantie met een inflatie die overal ter wereld hoger uitvalt dan verwacht. Ook de Westerse valuta blijken niet resistent tegen oeverloze geldcreatie. Wat een verassing. Daarnaast zijn er momenteel in Canada ontwikkelingen gaande die bij een hoop mensen voor vraagtekens zorgt over het vertrouwen in overheden. Als men in Rusland of China had besloten om een vredig protest te bevechten door het bevriezen van bankrekeningen, dan was de wereld te klein geweest. Nu gebeurt het ineens in het perfecte Westen.
De Westerse wereld krijgt een snelcursus bitcoin
Het is bijna onvoorstelbaar dat een land als Canada besluit om de bankrekeningen van iedereen die het protest steunt te bevriezen. Stel je voor dat je een protest in Nederland steunt met 50 euro en vervolgens geen boodschappen meer kunt doen. Zonder bankrekening ben je nergens in de moderne wereld. Wat het een serieus wapen maakt dat een overheid niet zomaar mag inzetten. Waarvan het zelfs de vraag is of een overheid het überhaupt op deze schaal moet mogen inzetten.
Voor veel mensen zijn deze acties van de Canadese overheid het bewijs dat bitcoin ook in Westerse democratieën van belang is. “Ik kan nog steeds niet geloven dat dit protest van iedere bitcoin idioot een profeet zou maken. Voor mijzelf moet ik een stuk van de nederige-taart nuttigen en toegeven dat ik verkeerd zat wat betreft het belang van bitcoin voor Westerse democratieën”, aldus David Heinemeire Hansson in zijn populaire blog.
Bitcoin is vrijheidstechnologie en deze gebeurtenissen bewijzen dat we bitcoin nodig hebben. Het is goed om op je leiders te vertrouwen, maar er zijn grenzen. Een blind vertrouwen kan met de verkeerde mensen op het verkeerde moment in vreselijke dingen uitmonden. Bitcoin kan een manier zijn om keiharde grenzen te stellen aan de macht van onze leiders. Waarvan het belang door de inflatie en gebeurtenissen in Canada nu toch aangetoond lijkt.
Iedereen komt voor het geld, maar blijft voor de revolutie
De enige reden dat bitcoin een kans van slagen heeft zijn de incentives. Mensen zijn van nature hebberig en willen geld verdienen. Bitcoin bewijst al jarenlang een manier te zijn om snel rijk te worden. De pure schaarste van bitcoin trekt steeds meer mensen aan, wat de prijs verder opdrijft en vervolgens weer nieuwe mensen aantrekt ad infinitum. Miljoenen mensen hebben zich in eerste instantie bij de ‘revolutie’ aangesloten voor het geld, maar zijn gebleven voor de eigenschappen die bitcoin zo bijzonder maakt.
Mensen roepen vaak dat bitcoiners het alleen maar voor het geld doen, maar dat is niet waar. Ik durf te zeggen dat ik tijdens mijn periode in bitcoin meer over geld en de economie heb geleerd dan in al mijn jaren op de middelbare school en de universiteit bij elkaar opgeteld. Hetzelfde geldt voor vele andere mensen. De meeste mensen die lang genoeg in bitcoin zitten hebben niet eens meer het plan om hun bitcoin überhaupt te verkopen. Waarom zou je immers je bitcoin verkopen voor een andere vorm van geld? Ik heb nog nooit iemand gehoord die na vier jaar in bitcoin heeft besloten om toch maar met de euro verder te gaan.
Bitcoin is niet te stoppen.