Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
Met de rubriek Bitcoin blootgelegd biedt Crypto Insiders interessant leesvoer voor de fans van Bitcoin. Wekelijks zal fervent bitcoinist Thom Derks schrijven over de kracht van de moeder aller cryptocurrencies en bespreken hoe deze zich verhoudt tot de wereld van vandaag, maar ook die van morgen. Deze keer gaat Thom in op de kritische uitlating van JPMorgan Chase CEO Jamie Dimon.
JPMorgan Chase CEO Jamie Dimon heeft zich deze maand weer eens kritisch uitgelaten over bitcoin. Dimon staat erom bekend geen groot fan van bitcoin te zijn, maar stiekem ook weinig van bitcoin te begrijpen. Dat laatste liet hij ditmaal weer eens merken. Dimon vroeg zich namelijk af wie de “algoritmen” van bitcoin nu werkelijk leest en begrijpt en hoe iedereen zo zeker weet dat er maar 21 miljoen bitcoin in omloop komen. De topman van JPMorgan zegt er zelf in ieder geval weinig vertrouwen in te hebben.
Het leuke is dat het gedeelte van de code die het maximum van 21 miljoen bewaakt helemaal niet zo spannend is. Sterker nog, het zijn slechts een paar regels code. Vanwege de technische aard van bitcoin hebben veel mensen, net als Jamie Dimon, het idee dat bitcoin heel lastig te doorgronden is. Terwijl in werkelijkheid het tegenovergestelde waar is. Bitcoin is in de kern heel simpel en juist ons fiatgeld is heel complex.
Afbeelding 1: Een deel van de code van Bitcoin
Bitcoin is niet complex, de euro is complex
Het gave aan bitcoin is juist dat we precies weten waar we aan toe zijn omdat iedereen de code kan controleren, de software kan downloaden en Bitcoin kan draaien. Met ongeveer 150 euro aan hardware kun je iedere transactie en de hele transactiegeschiedenis volledig zelf verifiëren. Kortom, met bitcoin weten we op de belangrijkste punten juist precies waar we aan toe zijn.
Met de euro heeft eigenlijk niemand een idee hoeveel eenheden er in omloop zijn. In die zin zou je kunnen zeggen dat bitcoin staat voor transparantie en zekerheid, terwijl fiatgeld staat voor ondoorzichtigheid en onzekerheid; bijna het tegenovergestelde van wat JPMorgan Chase CEO Jamie Dimon pretendeert.
Precies om deze reden ben ik ervan overtuigd dat bitcoin de strijd tegen fiatgeld op de lange termijn alleen maar kan winnen. Steeds meer mensen voelen direct in hun portemonnee hoe de overheid het monopolie op de geldpers misbruikt. De inflatie loopt op en het verschil tussen arm en rijk wordt steeds groter. De rijken profiteren van het opblazen van asset-prijzen door het kunstmatig laag houden van de rente en printen van geld, terwijl de bevolking de rekening betaalt.
Geen wonder dat Dimon geen fan is van bitcoin
Als je het zo bekijkt is het eigenlijk geen wonder dat Jamie Dimon niet zoveel van bitcoin moet hebben. Hijzelf en al zijn medebankiers zijn rijk geworden in het huidige systeem en moeten onder een Bitcoin-standaard heel anders te werk gaan. Het is voor Dimon helemaal niet interessant om te erkennen dat bitcoin juist de meest transparante en neutrale vorm van geld ter wereld is.
Stel dat we in een wereld leven waarin er nog geen geldstandaard is. Op precies hetzelfde moment komen twee geleerden met twee verschillende systemen op de proppen. De eerste is een systeem waarbinnen één monopolist de macht krijgt om onbeperkt nieuwe eenheden bij te drukken en het andere systeem is leiderloos, kent een maximum van 21 miljoen eenheden en iedereen kan iedere transactie inzien en controleren.
Zo bezien is het op de lange termijn bijna onmogelijk dat bitcoin deze strijd niet gaat winnen van fiatgeld. Niemand kan voorspellen hoeveel fiatgeld centrale banken over de hele wereld het komende jaar in omloop gaan brengen. Niemand weet hoeveel fiatgeld er momenteel in omloop is. De enige reden dat fiatgeld nog leeft is omdat het met behulp van macht overeind gehouden wordt.
Het lijkt bijna zeker dat we over 100 jaar geen fiatgeld meer kennen. Waarom zou je immers nog geld gebruiken dat door bepaalde individuen onbeperkt bijgedrukt kan worden. Wie begrijpt dat zijn koopkracht veilig is in bitcoin wil toch nooit meer sparen in de euro?