Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
Met de rubriek Bitcoin blootgelegd biedt Crypto Insiders interessant leesvoer voor de fans van Bitcoin. Wekelijks zal fervent bitcoinist Thom Derks schrijven over de kracht van de moeder aller cryptocurrencies en bespreken hoe deze zich verhoudt tot de wereld van vandaag, maar ook die van morgen. Deze keer gaat Thom in op de schuld van het Chinese Evergrande en in hoeverre bitcoin in het kader daarvan nog een veilige haven is.
Door bitcoiners, mijzelf incluis, wordt bitcoin vaak bestempeld als een veilige haven. Wat dat precies betekent staat niet 100 procent vast. De meeste mensen hebben het idee dat dit betekent dat bitcoin een middel is om naartoe te rennen in tijden van economische rampspoed. Voor mijzelf klopt die definitie niet helemaal. Bitcoin is voor mij een veilige haven omdat het altijd hetzelfde blijft, ongeacht eventuele veranderende omstandigheden in de buitenwereld. Hoe extreem die veranderingen ook zijn. Tenzij de wereld vergaat natuurlijk, daar zal bitcoin niet tegen opgewassen zijn.
Bitcoin is voor mij dus niet noodzakelijk een veilige haven om naartoe te vluchten in tijden van economische rampspoed. Dat bitcoin die rol, in ieder geval op dit moment, ook nog niet kan vervullen werd deze week weer eens duidelijk.
De schuldenberg het Chinese Evergrande
Het gaat niet goed in het Aziatische vastgoedland. Het uit China afkomstige Evergrande, de qua omzetten op één na grootste vastgoedclub van het land, heeft namelijk te kampen met een uitstaande schuldenberg van 2 biljoen yuan, wat ongeveer gelijkstaat aan 310 miljard Amerikaanse dollars. Waarvan het er steeds meer op begint te lijken dat Evergrande die onmogelijk kan terugbetalen. Wat de wil van de kapitaalmarkt om het bedrijf nog geld toe te stoppen behoorlijk heeft doen afnemen en schuldeisers in de problemen brengt.
Het aandeel Evergrande heeft dientengevolge een behoorlijke klapper gemaakt, maar ook de financiële sector bibbert op zijn spreekwoordelijke grondvesten. Veel grote banken en verzekeraars staan mogelijk voor de taak om voor enorme bedragen aan uitgeleend kapitaal af te schrijven. Het gaat zelfs om zoveel geld, dat er analisten zijn die spreken van een zogenaamd systeemrisico. Wat betekent dat het omvallen van Evergrande een risico voor het vastlopen van het systeem vormt.
Dit systeemrisico bestaat omdat financiële instellingen van over de hele wereld tegenwoordig via allerlei constructies dusdanig aan elkaar verbonden zijn, dat een klapper in China gevoeld kan worden tot in Europa en de Verenigde Staten. Vanwege die onderlinge besmetting zijn er nu al grove verliezen geleden door internationale houders van Chinees krediet. Het is namelijk niet enkel Evergrande, maar ook andere vastgoedgiganten als Fantasia, R&F, Suna, China Aoyuan hebben het zwaar. Maar wat heeft dit met bitcoin en het verhaal over veilige havens te maken?
Bitcoin en de definitie van veilige haven
Op basis van het narratief dat bitcoin een veilige haven is om naartoe te vluchten ten tijde van economische onraad, zou je verwachten dat we met deze gebeurtenissen juist de weg omhoog inzetten. Wat we in de praktijk echter steeds zien gebeuren is dat bitcoin op dit soort momenten juist een duikvlucht maakt. Precies hetzelfde als wat we zagen in maart 2020 op het moment dat duidelijk werd dat we COVID-19 serieus moesten nemen.
Waarschijnlijk komt dit omdat mensen nu hun bitcoin moeten verkopen om andere eventuele verliezen af te dekken. Voor mij persoonlijk is bitcoin wel een veilige haven, maar wellicht niet volgens de klassieke definitie of op de manier waarop de meeste mensen dat begrip in hun hoofd hebben. De eerste paar keren dat ik dit patroon zich zag voltrekken hebben mij deze les geleerd.
Bitcoin is geen veilige haven, nog niet in ieder geval, omdat mensen er naartoe vluchten als het economisch tegenzit. Bitcoin is een veilige haven omdat het altijd dezelfde blijft. In een wereld van chaos die vaker wordt geregeerd door emotie en de waan van de dag dan de ratio, is de vastigheid van bitcoin voor mij een verademing. Gewoon iedere tien minuten een blok en de zekerheid dat er nooit meer dan 21 miljoen eenheden in omloop komen. Simpel, maar juist daarom zo enorm krachtig. Mijn veilige haven: bitcoin.