Foto: Guayo Fuentes/Shutterstock
Er zijn momenteel maar twee landen op de wereld waar bitcoin (BTC) wettelijk als geld geaccepteerd moet worden: de Centraal-Afrikaanse Republiek en El Salvador. De stap om bitcoin deze status te geven was op zijn zachtst gezegd ambitieus, maar voor El Salvador is het effect op dit moment erg positief. Met name de toeristische sector bloeit erdoor op.
Bitcoin land El Salvador populair bij toeristen
Dat verklaart El Salvadors president, Nayib Bukele, op sociale mediaplatform X. De Amerikaanse tak van de Spaanse investeringsbank Santander heeft een rapport geschreven over de economische stand van zaken in El Salvador. Daarbij noemt het niet alleen de invloed van bitcoin, maar ook die van het presidentschap van Bukele.
De toeristische industrie van El Salvador is sinds 2021 hard gegroeid. Na de pandemie was de sector in het land veerkrachtiger dan in buurlanden. De economie groeit al sinds vorig jaar met ongeveer 3% per jaar. De toeristische sector wordt hiervoor bovendien steeds belangrijker. In 2012 was deze nog 4% van het Bruto Binnenlands Product (BBP), nu is dat 10%.
They really are making it hard for me not to tell them “I told you so”… pic.twitter.com/IOMCJlKQRO
— Nayib Bukele (@nayibbukele) September 27, 2023
Momenteel verwelkomt El Salvador zo’n 7 miljoen toeristen per jaar. Ter vergelijking; de Dominicaanse Republiek, een vergelijkbare vakantiebestemming, heeft jaarlijks 2,1 miljoen toeristen.
Hier moet dus een bepaalde reden voor zijn geweest. Het presidentsschap van Bukele is volgens Santander één van de factoren. Want het aantal moorden is sinds zijn aanstelling in 2019 gedaald tot een minimum. Hierdoor is het land bij uitstek voor Amerikaanse Bitcoiners een stuk aantrekkelijker geworden als vakantiebestemming. Want nu bitcoin officieel wettelijk geld (‘legal tender’ in jargon) is in het land, kun je er overal mee betalen.
Veel kritiek op ‘Bitcoin-land’
Maar niet iedereen is gecharmeerd van de radicale beslissing. In een rapport zette de Centraal-Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Cristosal eerder deze maand nog vraagtekens bij het beleid. De El Salvadoraanse bevolking zou zelf al niet gecharmeerd zijn van Bitcoin, en ook zou er maar weinig transparantie en toezicht zijn.
Geluiden over het ‘mislukte experiment’ gaan al langer. Als de bitcoin koers stijgt lijkt de steun van de bevolking er wel te zijn, maar als de koers weer daalt verdwijnt dit als sneeuw voor de zon.