Bitcoin heeft meer moeite om te herstellen dan andere assets
Foto: Zakharchuk/Shutterstock
Het was een behoorlijke volatiele augustusmaand voor bitcoin. Op 5 augustus donderde de koers omlaag, maar vrij snel daarna wist de digitale munt weer te herstellen.
Het is echter frustrerend om te zien dat de Nasdaq 100, S&P 500, goud en zelfs de Nederlandse AEX behoorlijk zijn hersteld, terwijl de bitcoin koers vooralsnog achterblijft.
Positieve ontwikkelingen voor bitcoin
Op het eerste gezicht vonden er in augustus vooral positieve ontwikkelingen plaats voor de bitcoin koers. Zo stapte de Federal Reserve af van de focus op inflatie en prijsstabiliteit en werd een deel van de focus verlegd naar de arbeidsmarkt en het stabiel houden van de economie.
In feite betekent deze verplaatsing van de focus dat de Federal Reserve zijn strenge beleid wil terugschroeven en dat de rentes op de korte termijn kunnen dalen. Het meest recente PCE Price Index inflatierapport van afgelopen vrijdag bracht hiervoor geen verrassingen.
Was de inflatie vrijdag veel hoger uitgevallen? Dan had de Amerikaanse centrale bank nog terug kunnen krabbelen, maar dat was niet het geval. De Core PCE inflatie kwam binnen op 2,6% en was daarmee zelfs iets lager dan verwacht.
Ondanks dat we met deze cijfers nog steeds boven het target van 2,0% van de Federal Reserve zitten, is het duidelijk dat de inflatie onderweg naar beneden is. Wat dat betreft gaat alles langzaam de goede kant op voor de markt.
Met de huidige rente van 5,25%-5,50% is er zelfs sprake van het grootste gat sinds 2007 tussen de inflatie en de rente. Wat dat betreft is er zelfs sprake van de meest strenge Federal Reserve in de afgelopen 17 jaar.
Wat betekent dit voor bitcoin?
Voor bitcoin is het een goede zaak dat de rente onderweg naar beneden is. Cruciaal is wel dat de Amerikaanse economie overleeft en dat we geen recessie krijgen. Een recessie kan namelijk nog roet in het eten gooien de komende maanden.
Dat een recessie nog altijd tot de mogelijkheden behoort, blijkt ook wel uit de bovenstaande grafiek van Charlie Bilello, die aangeeft dat we momenteel te maken hebben met het meest strenge rentebeleid sinds 2007.
Het kan best zijn dat de data over de Amerikaanse economie plotseling een duikvlucht maakt. Wat dat betreft moeten we dus op onze hoede zijn en de economie goed in de gaten houden.