Foto: Rcc_Btn/Shutterstock
De bitcoin (BTC) spot exchange traded funds (ETF’s) zijn een groot succes sinds hun lancering in januari dit jaar. Al met al hebben de 11 ETF’s sinds hun lancering een netto instroom gezien van bijna $15,7 miljard. Na een korte periode waarin we uitstromen zagen van kapitaal, noteren de fondsen weer een reeks van positieve cijfers.
Bitcoin ETF’s verslinden twee maanden werk van miners in één week
In de eerste volledige handelsweek van juni kochten bitcoin ETF’s de equivalente hoeveelheid van ongeveer twee maanden aan mining-voorraad. Volgens data van HODL15Capital komt dit neer op 25.729 aan BTC, wat acht keer meer is dan de 3.150 nieuw geminde BTC die in diezelfde week beschikbaar kwam.
Dit maakt de eerste week van juni een van de beste koop weken sinds de lancering in januari, met slechts twee hogere instroom weken eerder dit jaar. De prestatie wordt duidelijker wanneer we de afgelopen week vergelijken met de vorige maand.
In slechts een paar dagen werd bijna net zoveel BTC gekocht als in de gehele maand mei, namelijk 29.592 BTC. Dit maakt de eerste week van juni de grootste koopweek sinds medio maart, toen de digitale munt een nieuwe all-time high (ATH) bereikte.
Verkoopdruk door goede cijfers Amerikaanse economie
De ETF’s weten de goede cijfers neer te zetten ondanks de verliezen van het Grayscale fonds, dat uitkwam op meer dan $17,9 miljard. Het totale beheerd vermogen (AUM) van deze de bitcoin fondsen bedraagt nog altijd een aanzienlijk bedrag van ongeveer $61 miljard.
Ondanks de positieve cijfers zagen we onlangs een correctie. Dit heeft te maken met gegevens die de Federal Reserve (Fed) in Amerika bekend maakte. Zo blijkt dat het aantal openstaande vacatures in de Verenigde Staten (VS) veel lager was dan verwacht.
Hoewel de banengroei in mei 275.000 bedroeg, ruim boven de verwachting van 185.000, wijzen de details op een vertekend beeld: veel groei kwam van Amerikanen die meerdere parttime banen aannamen om rond te komen. Dit suggereert dat inflatie de inkomens begint te drukken, wat de sterkte van de arbeidsmarkt in twijfel trekt.