Foto: f11photo/Shutterstock
Eerder schreven we over het crypto-analysebureau K33, dat denkt dat ethereum (ETH) beter kan presteren dan bitcoin (BTC). Van beide liggen namelijk aanvragen voor exchange traded funds (ETF’s) in het verschiet, maar bijna alle aandacht ligt op de bitcoin-ETF’s. Toch onderschatten investeerders nog steeds hoe groot de impact hiervan zal zijn, vindt K33.
VS zijn laat met bitcoin beursfondsen
Al een aantal jaar willen verschillende bedrijven een zogeheten spot-ETF voor bitcoin. Er bestaan al een flink aantal beursgenoteerde fondsen voor crypto, waaronder voor BTC, maar er zijn er nog maar weinig spot-ETF’s.
In de Verenigde Staten zijn deze beursfondsen zelfs helemaal afwezig, want de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) loopt niet bepaald warm voor deze fondsen. Ze zouden namelijk marktmanipulatie door de uitgevers mogelijk maken.
Daarom heeft de SEC vooralsnog alleen fondsen op basis van bitcoin-futurescontracten goedgekeurd. Voor deze fondsen betaal je een jaarlijkse commissie, die over het algemeen in de koers van het betreffende fonds is verwerkt. Ze kunnen oplopen tot soms wel 2% van de inleg.
Dit is exact waarom de markt al lang wacht op de goedkeuring van spot-ETF’s in de VS. Zo’n constructie zou het voor grote instituten zoals banken, pensioenfondsen en vermogensbeheerders niet alleen gemakkelijker maken om te investeren in bitcoin, maar ook goedkoper.
De Verenigde Staten liggen over het algemeen erg voorop wat technologische en financiële ontwikkelingen betreft, maar in dit geval is het wat laat met het goedkeuren van deze fondsen. Onlangs is de eerste spot-ETF in Europa al goedgekeurd, en wordt al een aantal weken verhandeld op de Amsterdamse beurs.
Crypto-markt onderschat komst bitcoin spot-ETF’s
De markt heeft dus al een tijd kunnen anticiperen op de beursproducten. Maar K33 denkt dat dit helemaal geen invloed heeft gehad op het toekomstperspectief van bitcoin, zo blijkt uit het onderzoeksrapport.
De markt zou namelijk ernstig onderschatten hoeveel geld bitcoin kan bereiken als een spot-ETF goedgekeurd zou worden. Financiële instituten hebben immers veel meer geld dan de complete marktwaarde van ‘s werelds grootste crypto.
“Het is een buyers market, prijzen zouden moeten zijn gestegen,” concluderen K33-hoofdanalist Vette Lunde en vicevoorzitter Anders Helseth. Dat blijkt ook uit de Nasdaq 100, die sinds de bodem in augustus al met bijna 6% is gestegen. Het bedrijf beschrijft deze index als een barometer voor de risicotolerantie van de markt. Maar de bitcoin koers heeft in diezelfde periode helemaal niets gedaan.
Als de fondsen afgewezen blijven worden, dan heeft dit bovendien geen negatieve gevolgen voor de prijs, denkt K33. Dat is immers al vaak genoeg gebeurd. In ieder geval vinden veel analisten dat de kans steeds groter wordt dat de ETF’s zullen worden goedgekeurd. Een voormalig directeur van de SEC noemt dit zelfs onvermijdelijk.