Foto: T. Schneider/Shutterstock
Bitcoin (BTC) heeft een nieuwe lading kritiek over zich heen gekregen van Robin Brooks, hoofdeconoom bij het Institute of International Finance (IIF). Hij noemt de decentrale valuta een ‘’nietszeggend activum’’ waarvan de waarde volledig ontleend wordt door het beleid van de Federal Reserve (FED), ofwel de Amerikaanse centrale bank.
Kritiek op Bitcoin
Brooks heeft op 24 november in een bericht op X zijn kritiek geuit op Bitcoin. Hij schrijft de schommelingen van de bitcoin koers eerder toe aan het beleid van de Fed dan aan de werkelijke waarde. Hij vergelijkt bitcoin met futures-contracten van de Fed, waarmee handelaren kunnen speculeren op hun prognoses van toekomstige rentebewegingen.
Hieruit blijkt dat hij gelooft dat de bitcoin koers meer reageert op algemene economische ontwikkelingen en beleidsbeslissingen dan dat het daadwerkelijk intrinsieke waarde heeft.
Het IIF is een wereldwijde belangenbehartigingsgroep voor de financiële industrie die is opgericht om samenwerking en communicatie tussen leden van de internationale financiële gemeenschap te bevorderen.
De waarde van bitcoin wordt, net als veel andere activa, enigszins beïnvloed door het monetaire beleid van centrale banken. De centrale bank in de Verenigde Staten heeft doorgaans de meeste invloed op de wereldwijde financiële markten. Gedurende 2022 en de eerste helft van 2023 heeft de Fed, ten nadelen van financiële markten, agressief de rente omhoog geschroefd tot het hoogste niveau sinds 2001.
Volgens velen zou bitcoin volgend jaar wel eens een nieuwe bullmarkt kunnen betreden, gedreven door de aanstaande BTC halving, een mogelijke bitcoin beursfonds en wellicht renteverlagingen van de Fed. Brooks stelt nu dat alleen een versoepeling van het monetaire beleid een nieuwe explosieve opwaartse trend zou kunnen starten.
Eerdere negatieve uitlatingen
De toonaangevende econoom heeft Bitcoin al vaker in een negatief daglicht gezet. Naast de volgens hem uiterst hoge correlatie met het rentebeleid van de Fed, heeft hij in het verleden ook al het idee van Bitcoin als ‘store of value’ of diversificatiemiddel verworpen. Hij heeft Bitcoin voorheen juist bestempeld als een zogenoemde ‘bubble asset’.