Explosieve stijging van rentes zetten cryptomarkt onder druk
Foto: Westlight/Shutterstock
Bitcoin (BTC) noteerde gisterenavond, na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump, een nieuwe all-time high van 76.250 dollar. Toch is niet alles is op dit moment bullish, en het is belangrijk om alle mogelijke scenario’s in kaart te brengen.
Sinds de Amerikaanse centrale bank op 18 september zijn beleidsrente met 50 procentpunt verlaagde, explodeerden de lange rentes op staatsobligaties.
Waarom is dit gevaarlijk voor bitcoin?
Dit is mogelijk gevaarlijk voor bitcoin omdat rentestijgingen hypotheken, bedrijfsleningen en consumentenleningen duurder maken. Met andere woorden: deze rentestijgingen beperken de potentie van de toekomstige economische groei.
Hoewel bitcoin en aandelen gisteren een fantastische dag kenden, waren de resultaten nog beter geweest als de rentes niet waren geëxplodeerd.
De markt lijkt hiermee te zeggen: wij verwachten dat Amerika onder Trump met nog grotere begrotingstekorten gaat werken en om die reden willen we hogere rentes voordat we ons kapitaal uitlenen aan de Amerikaanse overheid.
Hoe kan deze situatie opgelost worden? De enige korte-termijn oplossing lijkt een strenge Amerikaanse centrale bank. Tijdens de rentevergadering van vandaag moet de centrale bank ingaan op deze situatie en de markt geruststellen.
Dat kan bijvoorbeeld door een volgende renteverlaging in december van tafel te halen, duidelijk te maken dat de bank haar balans verder wil laten krimpen, en aan te geven dat het geen Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van meer dan vijf jaar gaat opkopen.
Een andere benadering is dat de centrale bank juist Amerikaanse staatsobligaties moet opkopen om de rentes te onderdrukken, maar daardoor nemen de inflatieverwachtingen weer toe, en zal de markt nog minder happig zijn om obligaties op te kopen.
De markt moet het vertrouwen terugkrijgen, want anders kan dit lelijk aflopen. Dit is in potentie een scenario waarin de harde landing (recessie) weer op tafel kan komen als mogelijkheid, hoewel dat nu nog ver weg lijkt.
Een alternatief scenario
Een ander scenario waar de markt nog niet echt op lijkt te rekenen, is dat de administratie van Donald Trump stevig gaat snijden in de overheidsuitgaven, zoals Elon Musk eerder ook al aankaartte. Hij sprak zelfs over een mogelijke besparing van 2 biljoen dollar per jaar.
Het is in elk geval een interessant contrair scenario. Iedereen verwacht immers een toename van de begrotingstekorten onder Trump, terwijl de mensen binnen zijn “team” regelmatig andere geluiden lieten horen.
Deze uitspraken werden echter gedaan tijdens de campagne, wat betekent dat het nog onduidelijk is in hoeverre deze plannen daadwerkelijk uitgevoerd zullen worden. Dit scenario lijkt echter waarschijnlijker dan de markt momenteel inschat.
Mocht dit gebeuren, dan zou dat zelfs een negatief effect op de bitcoin koers kunnen hebben, want als Amerika zijn schuldprobleem onder controle krijgt, dan is er minder behoefte aan inflatiehedges als bitcoin en goud.
🎙️ Bitcoin stijgt: wanneer gaan XRP, Ethereum en Solana nou eens iets doen? De perfecte altcoin-storm kan onderweg zijn. Luister de laatste aflevering wanneer het jou uitkomt