Nick de Jong Nick de Jong
3 min. leestijd

Bitcoin-beleggers gespannen: Fed-renteverlaging kan markt schokken

Experts verdeeld over impact rentedaling op cryptocurrency-koersen

Bitcoin-BTC
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
bitcoin-amerikaanse-centrale-bank-federal-reserve

Foto: Shutterstock/PixieMe

Veel handelaren in de crypto wereld kijken reikhalzend uit naar een mogelijke renteverlaging van de Amerikaanse Federal Reserve. De verwachting van veel analisten is namelijk dat hierdoor veel kapitaal van traditionele beleggers zal worden verschoven naar cryptocurrencies. Dit moet er vervolgens voor zorgen dat de langverwachte opwaartse trend eindelijk gaat komen. Echter is er een prominente economist die verwacht dat de verlaging mogelijk niet het effect zal hebben wat iedereen hoopt.

‘Apple CEO’ belooft je Bitcoin te verdubbelen tijdens iPhone 16 onthulling
'Apple CEO' belooft je Bitcoin te verdubbelen tijdens iPhone 16 onthulling

Rentedaling van 0,25% of 0,50%?

Op dit moment lijkt het erop dat de Federal Reserve aanstaande woensdag een daling van 25 basispunten voor het rentetarief zal aankondigen. Dit staat gelijk aan een kwart procent. Steve Hank is economist aan de Johns Hopkins University en verwacht dat deze beslissing mogelijk een ander gevolg zal hebben dan velen verwachten.

In een gesprek met de crypto nieuwswebsite The Block, vertelde hij dat een rentedaling van 25 basispunten waarschijnlijk al in de koers zit verwerkt. Dit zou komen omdat de markt deze beslissing al had verwacht. Daarom verwacht Hank dat het een zogenaamde “sell-the-news”-situatie zal worden. Wanneer de Federal Reserve echter ineens zou besluiten niet een rentedaling van 25, maar 50 basispunten door te voeren, is het waarschijnlijk wel een ander verhaal. Dit wordt door de markt namelijk niet verwacht en is dus ook nog niet in de koers verwerkt. Dan zou de bekendmaking waarschijnlijk zorgen voor een positief duwtje in de rug. 

Een online tool, genaamd de CME FedWatch, deelt dat de verwachting van rentehandelaren is dat er een kans van 57% is dat er een rentedaling van 0,25% wordt doorgevoerd. Voor een verlaging van 0,5% is de kans op dit moment 43%. In de laatste 24 uur is de kans op een rentevermindering van 50 basispunten flink omhoog gegaan. Deze stond gisteren namelijk nog op slechts 13%.

Advertentie

Veel gevolgen door grote rentedaling

Hank verwacht dat er de komende maanden vooral veel volatiliteit te zien zal zijn in de risico-investeringen, zoals bitcoin (BTC). Dit heeft te maken met de aanstaande presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Deze zullen plaatsvinden op 5 november van dit jaar. Door de onzekere uitkomst ervan, zouden veel handelaren momenteel nog kiezen voor veiligere opties om te handelen. Denk hierbij aan staatsobligaties en het edelmetaal goud.

De onderzoeksanalist Leena ElDeeb van 21Shares Research, liet in een e-mail aan de nieuwssite weten ook andere gevolgen te zien. Wanneer de Feds kiezen voor een grotere daling van 50 basispunten zal dat zeker een gevolg vinden in de markt. Of handelaren dan overstappen naar cryptocurrencies denkt zij eerlijk gezegd niet. Een grotere daling betekent namelijk ook dat de toezichthouder mogelijk stappen onderneemt, omdat zij een mogelijke recessie van de economie zien aankomen. Investeerders zullen hierdoor voorzichtiger worden en niet zo snel kiezen voor producten met hoge risico’s, zoals cryptocurrencies.

De voormalig voorzitter van de Federal Reserve, Bill Dudley, deelde ook zijn verwachting over de situatie tijdens zijn aanwezigheid bij het Future of Finance Forum in Singapore. Zelf denkt hij dat er een grote kans aanwezig is dat men kiest voor een afname van 0,5%. Ongeacht de keuze, zouden er voldoende redenen zijn om voor deze grote stap te kiezen.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Ripple weer aangeklaagd: CEO was “misleidend
XRP-koers explodeert na baanbrekende aankonding Grayscale
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Bitcoin gaat deze week de belangrijkste dag van het jaar tegemoet
Bitcoin gaat deze week de belangrijkste dag van het jaar tegemoet
Advertentie