Foto: Istvan Csak/Shutterstock
Het idee achter Bitcoin (BTC) is beschreven in de whitepaper en gedeeld op 31 december 2008 met de naam ´Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System´. Kort na de lancering werd het Bitcoin netwerk op 3 januari 2009 daadwerkelijk tot leven gebracht door het genesis block te minen. Inmiddels heeft het netwerk een aaneengeschakelde uptime van meer dan tien jaar en lijkt het zich steeds meer te manifesteren als een alternatief voor het traditionele financiële systeem.
Satoshi Nakamoto is het mysterieuze genie achter de allereerste crypto waarvan niemand tot op de dag van vandaag weet wie het is. De legendarische maker van Bitcoin is gisteren 48 jaar oud geworden, althans volgens informatie die aan het wereldwijde netwerk P2P Foundation werd verstrekt bij registratie.
Waarom koos BTC bedenker deze dag?
Hoewel de identiteit, en dus de geboortedatum van Satoshi onbekend blijft, merkten enthousiastelingen binnen de crypto industrie op wanneer Satoshi’s leeftijd met een jaar toenam op het online platform. Dit suggereert een ‘geboortedatum’ van 5 april 1975.
Een leuk feitje is dat 5 april 1933 de dag was dat de destijdse Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt begon met het elimineren van de goudstandaard in het land door een uitvoerend bevel uit te vaardigen voor alle burgers om gouden munten en goudcertificaten ter waarde van meer dan honderd dollar terug te geven aan de Federal Reserve. In ruil hiervoor kregen mensen een vaste prijs van $20,67 per ounce van het edelmetaal.
Identiteit achter Satoshi Nakamoto
Het speculeren van de persoon of groep personen die zich schuilhoudt/schuilhouden achter het pseudoniem is een populair tijdverdrijf onder veel gebruikers op sociale media en in online forums. Enkele voorgestelde namen zijn Nick Szabo, computerwetenschapper en de maker van ‘Bit Gold’, Hal Finney, de allereerste BTC ontvanger die helaas in 2014 is overleden en de Japans-Amerikaanse ingenieur en natuurkundige Dorian Nakamoto.
Het feit dat de bedenker achter Bitcoin anoniem is, past natuurlijk perfect in het plaatje van Bitcoin als decentraal netwerk.