Foto: kirill_makarov/Shutterstock
Twee artificial intelligence (AI) enthousiastelingen hebben een ChatGPT bot getraind om de bedenker van Bitcoin (BTC) na te bootsen. Het gaat om Pierre Corbin en Hugo Ferrer die op 31 mei een chatbot lanceerden genaamd “Talk2Satoshi”. De bot is getraind op alle publieke geschriften die van Satoshi Nakamoto te vinden waren.
New #Bitcoin #AI tool announcement:
Talk2Satoshi – the Bitcoin GPT.
Try it out here: https://t.co/RhOTsNGTeq
— Talk2Satoshi (@talk2satoshi) May 31, 2023
Ideaal voor Bitcoin educatie
Volgens een van de makers was het project slechts in een paar weken tijd gebouwd. Ze kregen dit voor elkaar door OpenAI zijn ChatGPT model te trainen op specifieke data. Naast de beperkte mails en documenten die er van Satoshi beschikbaar zijn, bevat de trainingsdata ook economische boeken die de filosofie van Bitcoin beamen. Een van die boeken is “The Bitcoin Standard” van schrijver Saifedean Ammous, die onlangs adviseur is geworden van El Salvador.
Volgens co-ontwikkelaar Corbin is de bot van Nakamoto een nuttig hulpmiddel voor onderwijsdoeleinden. In plaats van alle boeken zelf te lezen kun je de bot gericht vragen stellen. De bot legt duidelijk uit hoe Bitcoin werkt, hoe het gemined wordt en wat satoshi’s zijn. Op de vraag naar zijn ware identiteit antwoordt de bot zoals je wellicht van de echte Satoshi Nakamoto zou verwachten:
“Mijn echte naam is niet belangrijk. Wat belangrijk is, is de decentralisatie van de macht die Bitcoin vertegenwoordigt en het potentieel dat het heeft om financiële systemen te revolutioneren.”
De chatbot geeft typische antwoorden in de geest van de Bitcoin bedenker. Op de vraag of de huidige schulden in ons systeem voor problemen gaat zorgen geeft de bot een typische antwoord:
“De toekomst van duurzame schulden in een wereld vol inflatie is twijfelachtig… Onze monetaire systeem heeft zijn gebreken en een duurzame lange termijn oplossing is noodzakelijk.”
Gemixte antwoorden over Ordinals en BRC-20
Op andere vragen heeft de Satoshi bot het aanzienlijk lastiger en ontstaan er gemengde antwoorden. Ondanks zijn diepgaande kennis mist het model informatie over recentere Bitcoin-ontwikkelingen zoals het Ordinals protocol en BRC-20 tokens. Het hieft hierdoor soms tegenstrijdige reacties op deze onderwerpen. In een reactie stelt de bot dat Bitcoin “niet bedoeld is voor het opslaan of verzenden van afbeeldingen of andere gegevens”. In een andere reactie op dezelfde vraag ziet de bot Ordinals juist als “een fascinerende en creatieve toepassing van cryptografie”.