Tim Kamp Tim Kamp
3 min. leestijd

‘Bitcoin-bedenker’ Todd haalt uit naar HBO na BTC-documentaire

Canadese ontwikkelaar woedend over suggestieve beeldvorming

Bitcoin-BTC
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
ripple-xrp-satoshi-

Foto: Shutterstock/Istvan Csak

Peter Todd, een ontwikkelaar betrokken bij het ontstaan van Bitcoin (BTC), wordt lastiggevallen na de onlangs gelanceerde documentaire. Deze documentaire van HBO bestempelde hem als de maker en oprichter van de grootste crypto, bitcoin.

Hoewel dit laatste door meerdere kenners, waaronder Todd zelf, ontkend is, wordt de Canadees geïntimideerd en erger. Uit het bitcoin-nieuws van gisteren bleek zelfs dat Todd noodgedwongen onder moest duiken als gevolg van de documentaire. Todd heeft dit ontkracht en verteld dat de berichtgeving behoorlijk overdreven in de media is verschenen. Toch is hij er niet helemaal ongeschonden vanaf gekomen.

Bitcoin in gevaar? Eerste crypto-codes gekraakt met kwantumcomputer
Bitcoin in gevaar? Eerste crypto-codes gekraakt met kwantumcomputer

Todd ontkent geruchten over onderduiking na bitcoin-documentaire

In de documentaire wordt gesuggereerd dat Todd de mysterieuze oprichter van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, zou zijn. Uit een artikel van Wired afgelopen dinsdag is gebleken dat Todd hier erg veel nare ervaringen aan over heeft gehouden. Als gevolg van de uitzending wordt hij regelmatig lastiggevallen. De incidenten variëren van bedreigingen tot verzoeken om geld. Dit zou hem hebben gedwongen om zich tijdelijk terug te trekken uit het openbare leven.

Dat is naar eigen zeggen van Todd helemaal niet waar. In tegendeel zelfs: hij spreekt gewoon op verschillende openbare conferenties. Middels een post op X liet de cryptograaf weten dat het allemaal wat aan de overdreven kant was. Zo schreef hij:

“Het recente Wired-artikel waarin wordt beweerd dat ik “ondergedoken” ben, was nogal overdreven…”

De post op het voormalige Twitter deelde hij met een foto van de conferentie waar hij sprak. Eerder die dag stond hij namelijk op het podium in Atlanta, de Verenigde Staten.

Advertentie

Documentairemakers van geen kwaad bewust, Todd furieus

Todd is desondanks de commotie alles behalve tevreden over de documentaire. Hij voelt zich erin geluisd door Cullen Hoback, de filmregisseur van Money Electric: The Bitcoin Mystery.

De Canadese Todd was al vroeg betrokken bij bitcoin. Hij dacht dat dat de voornaamste reden was dat Hoback interesse had in het verhaal van hem. Maar dat pakte toch even anders uit: hij werd ‘ontmaskerd’ als oprichter en ontwikkelaar van BTC. Todd is Satoshi Nakamoto, aldus de HBO-docu.

Adam Back, een andere belangrijk figuur in de start van bitcoin, was ook betrokken bij de documentaire. Todd had contact met Back, die op zijn doen weer contact had met de echte Nakamoto. Dit leek volgens Todd genoeg reden om interesse in hem te hebben als het om een bitcoin-film gaat. Maar Hoback hintte ergens anders op. Via een openbare bitcoin-forum uit 2010 antwoordde Todd per ongeluk op een bericht als zichzelf in plaats van als de mysterieuze Bitcoin-bedenker. Althans, zo verkondigde de documentairemaker het in de uitzending. Genoeg bitcoiners geloofde dit, waardoor Todd als Satoshi werd bestempeld.

Volgens de directeur van Electric Money heeft Todd er zelf aan te danken dat hij nu lastiggevallen wordt. Naar zijn mening heeft Todd en zijn team het Satoshi-verhaal groter opgeblazen dan de documentaire deed.

Een opvallende uitspraak, gezien HBO de uitzending beëindigde met de sarcastische woorden van Todd: “Nou ja, ik ben Satoshi Nakamoto.” Iets waar Todd wel vaker grappen over maakte, puur om te dollen met de bitcoin-industrie. De echte oprichter is hij natuurlijk niet, zo wist hij en het overgrote deel van de cryptowereld al.

Geen tijd om al het nieuws op de voet te volgen? Luister & volg onze podcast op spotify,  Apple podcast of kijk ‘m terug op Youtube  – Ivan en Raoul praten je helemaal bij.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim Kamp is sinds september 2023 redacteur bij Crypto Insiders. Met een HBO Bachelor in Sport, Management & Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam en ervaring bij BitKamp, brengt hij een unieke combinatie van marketingkennis en crypto-expertise. Zijn passie voor cryptocurrency ontstond vanuit een interesse in geldbeheer en investeren, wat hem uiteindelijk naar Bitcoin leidde. Bij Crypto Insiders deelt hij nu zijn kennis en inzichten met een breed publiek.

Net binnen
Trending
Waarom we vandaag de verjaardag van Bitcoin bedenker Satoshi Nakamoto vieren
‘Bitcoin bedenker’ wil meer dan 1 biljoen euro schadevergoeding
Crypto ‘memecoin jager’ zet €275 om in €575.000 in slechts 4 uur
Crypto ‘memecoin jager’ zet €275 om in €575.000 in slechts 4 uur
Man investeert €2.800 in kleine crypto en verdient daar €8,3 miljoen mee
Man investeert €2.800 in kleine crypto en verdient daar €8,3 miljoen mee
Cryptobeurs getroffen door grootschalige hack, meer dan €46 miljoen gestolen
Cryptobeurs getroffen door grootschalige hack, meer dan €46 miljoen gestolen
Professor over het kraken van bitcoin met supercomputers: 'oppassen'
Professor over het kraken van bitcoin met supercomputers: ‘oppassen’
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Professor over het kraken van bitcoin met supercomputers: 'oppassen'
Professor over het kraken van bitcoin met supercomputers: ‘oppassen’
Nederlandse bitcoinbeurs sluit de deuren en doet overstap
Nederlandse bitcoinbeurs sluit de deuren en doet overstap
Bitcoin nog nooit zo sterk, maar dat is niet voor iedereen goed nieuws
Bitcoin-miner MARA voorspelt mogelijke AI-bubbel: ‘Geschiedenis herhaalt zich’
Advertentie