Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
Gisteren kwam hij al even voorbij, de Nederlandse analist PlanB met zijn stock-to-flow (S2F) model. Terwijl bitcoin (BTC) gisteren even boven de $48.000 uitkwam waarmee het worst case scenario van de analist intact blijft, ging de analist in een eerder interview in op een scenario waarin zijn model niet meer zou kloppen. Hoe herkennen we dit?
In de basis is het S2F model vrij eenvoudig. Het is namelijk simpelweg het totale aanbod (stock) gedeeld door de jaarlijkse productiecapaciteit (flow). Het meet als het ware de schaarste van een goed, in dit geval bitcoin. Het circulerend aanbod (stock) van bitcoin is zo’n 18,8 miljoen. Elk jaar komen er zo’n 330 duizend nieuwe bitcoins bij (flow). Als we het model toepassen komen we op een Stock-to-Flow ratio van 52 voor bitcoin. Lees in dit artikel meer over hoe het model precies werkt.
Tot op heden is het model aardig correct geweest in zijn voorspellingen. Met elke halving die passeerde, ging de productie van nieuwe bitcoins omlaag. Op basis van zijn model is PlanB duidelijk over zijn bitcoin prijsverwachting. Tijdens de podcast What Bitcoin Did legt hij uit:
“Ik heb nooit enige twijfel gehad. Ik denk nog steeds dat de bitcoin prijs aan het eind van dit jaar $100.000 zal zijn, minimaal. En er is nog veel tijd. We zitten nu op $40.000. Dat is dus 2,5x. Historisch gezien hebben we meer gedaan in een of twee maanden. Het kan dus. Ik heb er alle vertrouwen in… […] Ik zie nog steeds mensen op internet die een prijs van $20.000 blijven roepen. Ik denk niet dat dat gaat gebeuren.”
Maar wat als zijn model niet meer werkt? Volgens de analist zullen we dit makkelijk kunnen zien. Hij legt uit:
“Het stock-to-flow-model zegt dat we moeten stijgen met de stock-to-flow-ratio die sinds de halving is gestegen. Daar wachten we dus een beetje op. Maar als het laag blijft – dus als we een paar jaar, een paar maanden op 30, 20, 40 duizend dollar blijven hangen – dan is het duidelijk dat deze lineaire regressielijn niet langer bij de data past. Het is heel gemakkelijk te zien wanneer het model ongeldig is. En dat kunnen mensen zelf.”
Een belangrijke opmerking is hierbij dat het hier slechts om een model gaat. Een model hoeft dus niet altijd intact te blijven en kan dus breken. Het is daarom verstandig niet enkel op dit model een beslissing te nemen. Hulp nodig bij het traden, of wil je meer leren over crypto? Word dan Insider en probeer de eerste 30 dagen helemaal gratis uit!