Het zit er weer op: de Bitcoin Amsterdam 2022 conference vorige week op 12, 13 en 14 oktober bracht het grootste bitcoin-evenement naar Europese bodem. Al met al was het een grandioos succes en in dit artikel blikken we terug op het unieke evenement dat bitcoin-geschiedenis schreef in Nederland.
Bitcoin Amsterdam 2022
Prominente sprekers van over de hele wereld reisden af naar de Westergasfabriek in Amsterdam om te spreken over alles dat met de koning der cryptocurrencies te maken heeft. Duizenden bezoekers zetten de hoofdstad drie dagen lang volledig in het teken van bitcoin (BTC).
Er werden tijdens de conferentie een aantal belangrijke onderwerpen besproken door de hoog aangeschreven sprekers. Zo werd er diep ingegaan op de huidige macro-economische situatie, de uitdagingen die bitcoin te wachten staat en uiteraard ook de toekomst die er naar alle waarschijnlijk enorm rooskleurig uit ziet.
Bitcoin als ‘bescherming tegen inflatie’
Een van de eerste onderwerpen die tijdens het evenement werd aangegrepen is de relatie van bitcoin ten opzichte van de torenhoge inflatie. Onder meer hedgefund-manager Greg Foss en voormalig Europarlementariër Nigel Farage liet zich uit over dit onderwerp. Zelfs prins Philip van Servië was aanwezig op Bitcoin Amsterdam om te praten over de rol van bitcoin in zijn land ten tijde van problematische inflatie.
“In de komende twee of drie jaar zal er een zeer grote verandering plaatsvinden en zal het een vertrouwd ruilmiddel worden. En als ik nu kijk naar banktransacties, die zijn inefficiënt, duur en vaak vrij traag. Dus Bitcoin wordt steeds aantrekkelijker,” zei Nigel Farage.
Het Bitcoin Lightning Network
Uniek tijdens het Bitcoin Amsterdam evenement was het feit dat bezoekers in staat werden gesteld om te betalen in de vorm van bitcoin. Hiervoor werd gebruikt gemaakt van het revolutionaire ‘Lightning Network’. Dit is een layer-2 schaaloplossing dat bovenop het Bitcoin netwerk is gebouwd waarmee de transactiecapaciteit van het netwerk significant wordt verbeterd.
In drie dagen tijd werden er op Bitcoin Amsterdam maar liefst 4.000 Lightning Network transacties verwerkt tegen een gemiddelde waarde van $8.
https://twitter.com/DavidFBailey/status/1581419924819693568
Wat deze prestatie extra leuk maakt is het feit dat op de eerste dag het normale betaalsysteem het leven liet op het evenement. Bezoekers werden op Bitcoin Amsterdam, ironisch genoeg, tijdelijk in de steek gelaten door dit traditionele systeem en werden eigenlijk zelfs genoodzaakt om hun toevlucht in bitcoin te zoeken om zo het belang van het Bitcoin netwerk nog maar eens te illustreren.
Energiecrisis in Europa en Bitcoin
Het zal vrijwel niemand zijn ontgaan dat energie een heikel punt is in het politieke discours op dit moment. De prijzen van energie stegen de afgelopen paar maanden de pan uit, en dit heeft ook effect op het Bitcoin netwerk.
Het was dan ook haast onvermijdelijk dat ook dit onderwerp werd aangesneden op Bitcoin Amsterdam. Een aantal mining-executives en andere industry leaders lieten weten hoe het netwerk de energiecrisis gaat overleven en hoe het mogelijk zelfs kan bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering.
“Echt, de enige betaalbare bronnen voor energie voor mining in Europa zijn op locaties waar de energie gestrand is. Als je energie transporteert, heb je verliezen in het net, maar je hebt ook voldoende capaciteit in het distributienetwerk nodig,” zei Andly Long, CEO van een groot mining-bedrijf, over de uitdagingen waar Bitcoin voor staat.
Tot de volgende keer!
Al met al was de eerste editie van de Bitcoin Amsterdam conference een waanzinnig succes. Over het algemeen was een duidelijk optimisme te bemerken onder zowel de sprekers als bezoekers. Mensen voelen uiteraard de pijn van de huidige staat van de economie, maar met Bitcoin in het achterhoofd houdende ziet er de toekomst er zo slecht nog niet uit.
De organisatie is zeker van plan terug te komen naar Amsterdam en er bestaat zelfs de hoop dat op den duur jaarlijks Amsterdam omgetoverd zal worden tot de Bitcoin-hoofdstad van de wereld met meer dan 150.000 bezoekers.