Floris Florussen Floris Florussen
3 min. leestijd

Bitcoin als wereldmunt: miljardair ziet gouden kans door Trump en inflatie

s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Shark Tank's miljardair Mark Cuban gehackt, crypto vermogen in rook op

Foto: Kathy Hutchins/Shutterstock

Bekende miljardair Mark Cuban speculeert dat Bitcoin (BTC) een wereldwijd reserve-activum zou kunnen worden. De ondernemer en investeerder heeft in 2024 een nettowaarde van $5,4 miljard en is geen onbekende in de wereld van digitale activa. Hij speculeerde recentelijk dat geopolitieke instabiliteit en de druk van toenemende inflatie, BTC zouden kunnen stimuleren om een wereldwijde reserve-activum te worden.

Bitcoin krijgt boost van Federal Reserve: markten worden bullish
Bitcoin krijgt boost van Federal Reserve: markten worden bullish

Steun Silicon Valley voor BTC

Durfkapitalisten en andere figuren uit Silicon Valley hebben de poging van Donald Trump om het Amerikaanse presidentschap terug te winnen omarmd. Volgens de miljardair zou de toegenomen steun in Silicon Valley voor voormalig president Trump kunnen duiden op een “Bitcoin-strategie” vanuit de grote technologische sector.

Cuban legde uit dat de geopolitieke rol van de Verenigde Staten ter discussie staat. Daarnaast zou de toenemende inflatie kunnen verergeren met de introductie van toekomstige belastingverlagingen, die door de voormalige president zijn beloofd.

Gezamenlijk vormen deze ontwikkelingen volgens Cuban de perfecte katalysatoren om de prijs van BTC op te drijven. Overigens gaat hij er niet direct vanuit dat deze dingen zullen gebeuren, maar ze zijn niet ondenkbaar. Als de omstandigheden zich op deze manier blijven ontwikkelen, voorziet Cuban BTC als ‘’ een wereldwijde valuta’’. Dit is precies wat bitcoin maximalisten altijd voor ogen hebben gehad.

Vorige maand meldde Cuban al dat Biden wegens zijn houding tegenover cryptocurrencies, de verkiezingen wel eens kon gaan verliezen

Advertisement

Rol van digitale activa

Het is geen geheim dat fiat valuta’s in waarde verminderen wanneer de overheden besluiten om geld bij te drukken. Dit geldt ook voor de Amerikaanse dollar. De Amerikaanse dollar is de belangrijkste valuta voor grensoverschrijdende handel.

Eerder dit jaar besprak de voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, de rol die stablecoins zouden kunnen spelen bij het redden van de dollar en het behouden van de wereldwijde waarde van de Amerikaanse dollar. Ryan betoogde dat stablecoins een manier zijn om de dominantie van de dollar te behouden, ondanks de buitengewoon hoge schulden en de concurrentie van de Chinese yuan. Hoewel de fundamenten van aan fiat gekoppelde stablecoins hetzelfde zijn als die van de onderliggende valuta’s die ze vertegenwoordigen, zouden dollar stablecoins de vraag naar de dollar verhogen. Deze vraag naar de dollar zou een schuldencrisis mogelijk kunnen verzachten.

Inflatie zorg voor problemen fiatvaluta

In Venezuela zorgen de economische moeilijkheden die zijn veroorzaakt door sancties, overheidscorruptie en ongecontroleerde inflatie ervoor dat steeds meer mensen zich wenden tot cryptocurrencies voor verlichting. Digitale activa vertegenwoordigen in 2023 9% van de totale transacties naar Venezuela.

Argentinië is een ander voorbeeld van een bevolking die wordt getroffen door inflatie en die toevlucht zoekt in digitale valuta. Argentinië heeft een jaarlijkse inflatie van 276%. Dit heeft de bevolking ertoe gebracht cryptocurrencies in een buitengewoon hoog tempo te omarmen. Het groeiende aantal betalingen in crypto is mede te danken aan de lage transactiekosten en de snelle afhandelingstijden ten opzichte van traditionele fiat-transacties.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Floris Florussen

In 2020 kwam Floris voor het eerst in aanraking met Bitcoin door toedoen van een vriend. Vanaf het begin trok het zijn aandacht en is de sneeuwbal gaan rollen. Zijn nieuwsgierigheid veranderde in een passie voor blockchain. Met zijn ervaring in de bancaire sector, houdt hij zich bezig met regelgeving. In 2022 richtte hij samen met zijn compagnon Onblocked op, waarbij zij inzicht geven in de data die de blockchain weergeeft. On-Chain analyse biedt volgens hem perspectieven die de traditionele aandelenmarkt mist. De data op de blockchain is een oneindige bron van informatie.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
XRP koers schiet hard omhoog na nieuws in Ripple rechtszaak
Nederlandse ‘Bitcoin Familie’ voorspelt koers van $160.000
Advertentie