Foto: Jjay69/Shutterstock
De bitcoin (BTC) koers presteert al een tijdlang ondermaats. Dit is ook terug te zien in de activiteit op het netwerk. Volgens gegevens van IntoTheBlock daalde het aantal actieve bitcoin adressen zelfs tot het laagste niveau sinds november 2010.
In juni bereikte het gehalte van wekelijks actieve wallets een dieptepunt van 1,22%. Dit betekent dat van alle wallets die ooit actief zijn geweest op de blockchain, slechts 1,22% actief waren. Dat wijst op een gebrek aan koop- en verkoopactiviteit onder houders. Het totale aantal actieve wallets bereikte op 27 mei ook een dieptepunt van 614.770, het laagste sinds december 2018.
Waar komt de daling in bitcoin-activiteit door?
Volgens Juan Pellicer van IntoTheBlock is de daling in activiteit te verklaren door een verminderde deelname van retailbeleggers vergeleken met eerdere cycli. Dit jaar werd de stijging naar een nieuw recordniveau voornamelijk gedreven door institutioneel kapitaal in plaats van retailinvesteerders.
De Amerikaanse economische omstandigheden in de afgelopen periode hebben ertoe geleid dat retailbeleggers minder in crypto investeren dan voorheen. Desondanks lijkt er hoop te zijn. Recente data wijst namelijk op mogelijke renteverlagingen, wat het aantrekkelijker maakt om te investeren in risicovolle activa zoals bitcoin.
Als laatste kan de verminderde activiteit op het Bitcoin netwerk worden verklaard door de afname in hype rondom het fungible-token protocol Runes. Volgens Pellicer hebben dit soort speculatieve investeringen een cyclische aard. De transactiekosten zijn inmiddels genormaliseerd naar niveaus die we gewend zijn van voor de halving.
Mogelijk meer verkoopdruk op komst
Volgende maand begint het failliete crypto platform Mt. Gox met terugbetalingen aan haar schuldeisers. Het is een gebeurtenis die aanzienlijke markteffecten kan hebben.
De betalingen zullen namelijk in BTC worden uitgevoerd, wat volgens analisten van de bank JPMorgan zou kunnen leiden tot verhoogde verkoopdruk. Veel schuldeisers willen waarschijnlijk nu verkopen, om hun geld terug te krijgen nu de koers verdrievoudigd is.
Mogelijk kunnen de terugbetalingen van het failliete crypto exchange FTX de verkoopdruk compenseren. Schuldeisers van FTX krijgen hun fondsen in fiatvaluta uitbetaalt. Analisten verwachten dat deze schuldeisers hun geld opnieuw in cryptocurrencies zullen investeren, wat de markt in september zou kunnen stabiliseren en mogelijk zelfs doen stijgen.