Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
Afgelopen week werd een groot aantal Amerikaanse en Canadese vluchten geschrapt. Tegelijkertijd steeg de bitcoin (BTC) koers flink. De gelijktijdige stijging van bitcoin is volgens de zeer controversiële Fox News presentator Tucker Carlson geen toeval. Carlson verklaarde aan de hand van wilde complottheorieën dat de regering van president Biden hier achter zit. Volgens de crypto gemeenschap kraamt de presentator echter onzin uit.
Why did the FAA ground all travel? Was it really just a fat finger? pic.twitter.com/zJPgKIpJv6
— Tucker Carlson (@TuckerCarlson) January 17, 2023
Een cyberaanval en bitcoin losgeld?
Op 11 januari bleven duizenden vluchten aan de grond op het Noord-Amerikaanse continent. Naar verluidt had dit te maken met een software fout, maar Carlson meent dat dit kwam door ransomware, of gijzelsoftware. Vervolgens zou de Amerikaanse regering een groot hoeveelheid bitcoin hebben aangeschaft om losgeld te betalen. Het is wellicht een leuk verhaal, maar Carlson levert geen enkel bewijs voor zijn theorie.
“Bijna al dit soort losgeld wordt betaald met bitcoin. Dus als de Amerikaanse regering veel bitcoin moest kopen om het losgeld te betalen, dan stijgt bitcoin uiteraard gigantisch. Dus de vraag is: wat is er gebeurd? Nou, dit dus!”
Aldus een fantasierijke Carlson. Of Carlson serieus is, of dat het simpelweg een kijkcijfer stunt is van Fox News, is niet te zeggen. Zijn kijkers achten de theorie wellicht mogelijk, maar de crypto community neemt het minder serieus.
Crypto Twitter is zeer skeptisch
Zo zegt de bekende bitcoin ontwikkelaar Adam Back dat het inderdaad niets meer dan toeval is. Ook zou de Amerikaanse regering nooit op de open markt BTC kopen om losgeld te betalen, meldt deze Twitteraar. Overigens heeft de Amerikaanse regering al een grote hoeveelheid in beslag genomen bitcoin in bezit. Ook vragen Twitteraars zich af waarom de aanvallers niet monero (XMR) zouden gebruiken. Deze cryptomunt is namelijk veel moeilijker te traceren door overheidsinstanties.
De realiteit is waarschijnlijk een stuk minder vermakelijk. Volgens de Federal Aviation Administration (FAA) hadden de geannuleerde vluchten niet met een cyberaanval te maken, maar kwam het slechts door een beschadigde database.