Foto: Anton_AV/Shutterstock
Bitcoin (BTC) ontvangt promotie uit een onverwachte hoek. Het is nu niet de Federal Reserve, maar de Bank of England (BoE) die een idee bespreekt waarin mensen moeten betalen om geld te kunnen sparen. Volgens nieuwswebsite Bloomberg is de BoE de meest recente centrale bank die het idee van negatieve rentetarieven aanvoert.
Volgens de resultaten van de bijeenkomst zal de BoE discussies aangaan met bank regelgevers over de mogelijke negatieve rentetarieven, wat in feite betekent dat kredietinstellingen en dus spaarders moeten betalen om contant geld op te slaan. Dit komt door de impact van COVID-19 op de economie en de huidige stand van zaken van de Brexit onderhandelingen.
Als reactie zeiden voorstanders van Bitcoin dat een dergelijk beleid de reputatie ondermijnd van fiat-valuta en de positie van de bank zelf. Deze actie zou volgens Tyler Winklevoss, CEO van cryptocurrency exchange Gemini, de beste manier van adverteren zijn voor het digitale goud.
Wow, the Bank of England discussing negative interest rates. If they adopt this, they would be paying you to borrow. You couldn’t buy a better advertisement for #Bitcoin but u can take their money and go long bitcoin 😂🚀 https://t.co/Bjdos2Ml2l
— Tyler Winklevoss (@tyler) September 17, 2020
BoE valt niet in goede aarde bij veel voorstanders van crypto. De Engelse bank staat negatief bekend door het massaal redden van de banksector van het Verenigd Koninkrijk in 2009. Toen in datzelfde jaar BTC tot leven kwam, was een nieuwsartikel over dit onderwerp van het Britse The Times meegenomen in het genesis block, het allereerste block van de Bitcoin blockchain.
In de nasleep van Corona hebben de maatregelen van de banken investeerders op ideeën gebracht om het digitale goud te zien als een hedge tegen fiat. De Federal Reserve discussieerde onlangs de plannen om de inflatiedoelstellingen te overtreffen, wat zal zorgen voor een verzwakte dollar en mogelijke meer belangstelling naar safe havens zoals Bitcoin en goud.
Afgelopen maand zei de BoE nog dat negatieve rentetarieven “schadelijk” zouden zijn voor de Britse economie, maar zal het nu toch gaan bespreken. De Europese Centrale Bank (ECB) hanteert sinds 2016 al negatieve rentetarieven, maar een dergelijke stap zou historisch zijn voor het VK.