Foto: Ink Drop/Shutterstock
De wereld van cryptocurrency en blockchain wordt steeds meer omarmd, zelfs door de allergrootste financiële instituties. Een van die instituties is Bank of America. Deze Amerikaanse bank lijkt sterk te willen inzetten op blockchain technologie, maar de CEO van de bank, Brian Moynihan, zegt dat toezichthouders hier een stokje voor steken.
Bank of America wil blockchain omarmen
Tijdens een interview met Yahoo Finance op het World Economic Forum van dit jaar, liet Moynihan weten dat hij en zijn team hard werken om digitale valuta en blockchain technologie in de bedrijfsvoering van Bank of America te integreren. Moynihan meldt dat Bank of America inmiddels al vele honderden patenten op verschillende blockchain applicaties in handen heeft.
“De realiteit is dat we een betalingsbedrijf runnen over ons hele platform. Het gaat om biljoenen dollars per dag, en bijna alles is digitaal. Als je denkt aan de blockchain, we hebben honderden patenten op blockchain als een proces, als een tool en als een technologie.”
Echter, de uitrol van nieuwe technologie gaat niet bepaald zonder problemen. Het grootste obstakel voor de bank is volgens Moynihan de terughoudendheid van Amerikaanse toezichthouders. Zij dwarsbomen vrijwel elke poging om blockchain technologie te integreren. Moynihan stelt dat toezichthouders als het ware verbieden dat Bank of America klanten in staat stelt om in aanraking te komen met crypto.
“Eerlijk gezegd, mogen we dat niet. Omdat we gereguleerd zijn en regelgevers hebben gezegd dat het niet mag. Ze hebben gezegd, ‘je moet het ons vragen voordat je het doet en, tussen haakjes, vraag het niet’ – was in principe de toon.”
Toezichthouders dwarsbomen bank
De pijnlijke realiteit is dat Bank of America dol graag in zee gaat met crypto en blockchain technologie, maar dat ze simpelweg geen toestemming krijgen. Achter de schermen wordt er wel hard doorgewerkt aan de ontwikkeling en integratie van blockchain. Mocht er uiteindelijk groen licht komen vanuit de toezichthouders, dan zal de daadwerkelijke introductie waarschijnlijk niet lang op zich laten wachten.