Prominent Bitcoin (BTC) voorstander en auteur van het boek “Mastering Bitcoin” Andreas Antonopoulos is sterk van mening dat de introductie van een crypto exchange-traded fund (ETF) dichtbij is. Echter waarschuwt hij ook dat de introductie van een crypto ETF mogelijk meer kwaad dan goed kan veroorzaken voor peer-to-peer valuta’s. Het debat onder crypto-liefhebbers zal dus minder moeten gaan over de goedkeuring van een BTC ETF en meer over de implicaties hiervan.
In Bitcoin handelen via middelman
Een ETF is een fonds met een bewaarder of manager, welke een investeringsinstrument creëert dat verhandeld kan worden als elk ander aandeel. Een olie specifiek ETF bijvoorbeeld, zal aandelen van de x aantal grootste oliemaatschappijen op de beurs opkopen en deze onder een fonds scharen, waarna investeerders aandelen kunnen kopen uit dit fonds. Het stelt hiermee investeerders in staat om gemakkelijk diversificatie te kunnen behalen zonder meerdere aandelen te hoeven kopen (wat vaak prijzig kan zijn voor een individuele investeerders en veel transactiekosten met zich meebrengt).
Via dit investeringssysteem kunnen investeerders zulke aandelen kopen en verkopen via een traditionele effectenmakelaar. Voor een BTC ETF zou dit betekenen dat investeerders in het ETF niet direct de BTC bezitten; ze zullen aandelen in BTC bezitten welke in handen zijn van de bewaarder van het ETF. Met andere woorden kan men hiermee handelen in BTC zonder zelf BTC te bezitten.
Pseudo-centralisatie
Antonopoulos wijst op de vaak directe impact die te zien is bij de introductie van ETFs in het verleden. Vaak ziet men een vrij plotselinge prijsstijging vanwege de introductie van ETFs, gezien het de markten toegankelijker maakt voor investeerders. Een punt van kritiek is dat het ook de markt opent voor manipulatie door ‘market makers’.
Hoewel de populaire opinie is dat ETFs een positieve invloed zullen hebben op BTC vanwege zulke prijsstijgingen, ziet Antonopoulos het als een negatieve ontwikkeling voor de cryptocurrency. Een belangrijke reden voor zijn negatieve blik op een BTC ETF heeft te maken met een zogenaamd ‘pseudo-centralisatie’ effect. Dit houdt in dat investeerders die technisch gezien niet aan het roer staan en geen BTC bezitten ook geen rol zullen spelen in de beslissingsprocessen binnen het ecosysteem. In plaats daarvan zal hun macht en recht bij de ETF bewaarders liggen, wat een grote toename in machtsconcentratie binnen de handen van enkele grote bewaarders zal vormen. Hiermee verliest het cryptocurrency ecosysteem een groot deel van zijn originele visie over democratische beslissingsprocessen. Zo zegt Antonopoulos:
ETFs betreffen een fundamentele schending van de principes die onderliggend zijn aan peer-to-peer valuta’s, waar elke gebruiker niet via een bewaarder opereert, maar directe controle heeft over zijn of haar geld, omdat zij direct zeggenschap hebben over hun keys.
Echter is Antonopoulos sterk van mening dat een BTC ETF op dit punt een onvermijdelijke ontwikkeling is. De voornaamste reden hiervoor is de zeer grote interesse in de markt, wat gerelateerd is aan een tekort aan technische kennis binnen het cryptocurrency ecosysteem. Dit creëert drempels voor institutionele investeerders die daardoor geen BTC direct kunnen of willen bezitten.
Antonopoulos voorziet dat de introductie van BTC ETFs de creatie van twee categorieën van institutionele investeerders zal voortbrengen: degenen die voldoende technische kennis hebben om direct BTC te kunnen bezitten en degenen die compleet afhankelijk zullen zijn van tussenpersonen.
Op dit moment lijkt het erop dat de institutionele investeerders neigen naar een tussenpersoon. Zo zijn bijvoorbeeld veel banken en hedge funds veelal aangetrokken door BTC futures en andere indirecte investeringen. Ook ziet men veel fund managers, van ProShares tot Direxion, uitkomen als grote voorstanders van BTC ETFs.