Ivo Melchers Ivo Melchers
2 min. leestijd

Ark Invest mogelijk op pole position om eerste bitcoin ETF te lanceren

Foto: Shutterstock/Rcc_Btn

Met de recente explosie aan bitcoin (BTC) spot Exchange Traded Fund (ETF) aanvragen is de eerdere poging van Ark Invest voor velen in het niet gevallen. De hoop is bij veel investeerders namelijk gevestigd op BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, die het veelgebruikte marktmanipulatie argument van de Securities and Exchange Commission (SEC) probeert tegen te gaan. Ark Invest heeft nu echter een wijziging doorgebracht aan zijn eerdere aanvraag waardoor het wellicht de eerste grote kanshebber is om een primeur te pakken te krijgen.

“Bitcoin koers zit voorlopig klem door marktonzekerheid”

Bitcoin ETF Ark Invest

Eind april heb je wellicht voorbij zien komen dat Ark Invest, het grote investeringsbedrijf van bekende bitcoin bull Cathie Wood, voor de derde keer een aanvraag voor een bitcoin ETF had ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder. De allereerste poging werd in april 2022 afgewezen en de tweede werd in januari van dit jaar tot de prullenbak verwezen.

Het blijkt een hele opgave te zijn om groen licht te krijgen voor een bitcoin spot ETF, maar dat weerhoudt vermogensbeheerders er niet van om het alsnog te proberen. Naast BlackRock zijn inmiddels andere giganten als Invesco, WisdomTree, Valkyrie en recentelijk nog Fidelity toegetreden tot de strijd om een beursfonds.

Overeenkomst met poging van BlackRock

Zoals eerder vernoemd schatten de meesten binnen de crypto wereld de kansen het hoogst in voor BlackRock. Dit heeft onder andere te maken met de indrukwekkende cijfers van de financiële reus: 575 van de in totaal 576 aanvragen werden namelijk goedgekeurd door de Amerikaanse toezichthouder.

Een andere belangrijke reden is dat BlackRock een zogenoemde ‘Surveillance-sharing agreement’ heeft gesloten met Nasdaq, de beurs waar de ETF op wordt verhandeld als het goedgekeurd zou worden. Met deze afspraak krijgt Nasdaq het recht om alle informatie omtrent activiteit van investeerders in het fonds op te vragen, waardoor marktmanipulatie voorkomen kan worden.

Ark Invest heeft nu zijn aanvraag uit april gewijzigd om een vergelijkbaar overeenkomst hierin op te nemen. De overeenkomst zou zijn tussen de Cboe BZX Exchange, waarop de ETF zal worden genoteerd, en een in de VS gevestigd spot BTC-handelsplatform.

Aangezien de aanvraag van Ark Invest eerder is ingediend dan die van BlackRock, zal dit eindoordeel hoogstwaarschijnlijk als eerst in het Bitcoin nieuws verschijnen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin blijft achter op goud & aandelen: kan september dit veranderen?
Dit is hoe lang de neerwaartse trend van bitcoin nog kan duren
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
XRP koers schiet hard omhoog na nieuws in Ripple rechtszaak
Nederlandse ‘Bitcoin Familie’ voorspelt koers van $160.000
Advertentie