Foto: Ewan Kennedy/Shutterstock
Het energieverbruik van het Bitcoin (BTC) netwerk is al langere tijd een heikel punt binnen de crypto gemeenschap. Vooral nu Ethereum (ETH) is overgestapt naar het vele malen zuinigere proof-of-stake. De Argentijnse overheid heeft stappen genomen om het effect van bitcoin mining op het klimaat tot een minimum te beperken door de miners toegang te geven tot aardgas da na het winnen van olie als restafval overgebleven is.
Bitcoin mining met restgas
YPF is een energiebedrijf in Argentinië dat wordt beheerd door de staat. Het bedrijf is onlangs begonnen met het beschikbaar stellen van restgas aan bitcoin miners in het land, dat meldt CoinDesk. Het gas dat bij het winnen van aardolie overblijft wordt normaal gesproken niet meer gebruikt, maar door bitcoin miners hier nu van te laten profiteren kunnen zij op een vrij duurzame wijze hun gang gaan.
De directeur van de branche die zich op duurzame energie richt bij YPF, Martin Mandarano, gaf aan dat er eerst van start wordt gegaan met een proef van 1 megawatt. Daarnaast gaf hij aan dat een volgende proef al op de agenda staat. Deze zou voor het einde van het jaar van start moeten gaan.
“We zijn begonnen met de ontwikkeling van deze pilot voor cryptocurrency mining met een visie op duurzaamheid en business uit afgefakkeld aardgas, dat niet kan worden benut tijdens de exploratie en aan het begin van de productie van een olieveld.”
Bitcoin energieverbruik
Doordat het Bitcoin netwerk nog draait op een proof-of-work consensus model, zijn grote hoeveelheden rekenkracht nodig om het netwerk te beveiligen en om transacties te valideren. Deze rekenkracht bestaat in de praktijk uit enorme hoeveelheden computers die constant op volle toeren draaien.
Dit kost erg veel energie. Vooral nu de klimaatdiscussie overal ter wereld steeds belangrijker wordt is dat natuurlijk een probleem te noemen. Door gebruik te maken van restgas voor het opwekken van de benodigde energie wordt dit probleem echter ineens een stuk minder groot.