De Argentijnse economie heeft het al geruime tijd behoorlijk zwaar te verduren. De slechte staat van de economie wordt gevoeld door vrijwel het hele land. Zelfs kinderen in Buenos Aires zijn op de hoogte van de wisselkoers van de dollar en het niveau van inflatie. De huidige economische situatie heeft grote gevolgen voor de bevolking van Argentinië. Ongeveer 42% van de Argentijnse bevolking leeft onder de armoedegrens. Dit is ruim 27% hoger dan slechts drie jaar geleden.
Niet alleen armoede en werkloosheid zijn een gevolg van een slecht draaiende economie. Er is ook een ander fenomeen op te merken in Argentinië. Volgens AFP News is de Argentijnse economie een drijfveer voor veel Argentijnen om nieuwe manieren te zoeken om de gigantische inflatie te omzeilen. Veel van deze mensen zoeken daarom hun heil in de wereld van cryptocurrencies.
Volgens Maximiliano Hinz, de directeur van Binance in Zuid-Amerika, is de hoeveelheid gebruikersaccounts om te investeren in cryptocurrencies sinds 2020 met een factor 10 gestegen. Deze trend zien we al langer in Zuid-Amerika. Al geruime tijd breekt het handelsvolume van bitcoin (BTC) in Zuid-Amerika record na record.
In het verleden investeerden Argentijnen nog in de Amerikaanse dollar, maar ook dit is sinds kort geen financieel rendabele investering meer voor Argentijnen. De banken keren een extreem lage rente uit en de overheid heeft zelfs een maandelijks kooplimiet ingesteld wat stelt dat burgers niet meer dan $200 dollar per maand mogen uitgeven. Volgens Hinz is de stijging van het aantal gebruikersaccounts een logisch gevolg van deze economische situatie.
Het is duidelijk dat Argentijnen meer en meer gebruik maken van cryptocurrencies. Niet puur als investering, maar ook als betaalmiddel. Een Argentijnse e-commerce reus kondigde recent aan bitcoin te accepteren als betaling voor vastgoed, een sector die voorheen juist gedomineerd werd door de Amerikaanse dollar.
In een onzeker economisch klimaat zijn het juist de cryptocurrency exchanges die “geëvolueerd zijn om bruggen te bouwen naar een bevolking zonder financiële opleiding.”, zo stelt Sebastian Valdecantos, de oprichter van het Argentijnse online kredietsysteem Moneda. En we blijven het terugzien. Als het slecht gaat met een nationale economie, dan explodeert het gebruik van cryptocurrencies in dat desbetreffende land.