Roy van Krieken Roy van Krieken
2 min. leestijd

Amerikaanse FBI waarschuwt voor ‘Valentijnsdag scammers’

 

Het is bijna valentijnsdag en volgens de Amerikaanse FBI betekent dit dat crypto investeerders extra op hun hoede moeten zijn voor mogelijke oplichters. Zij geven aan dat de activiteit van zogeheten ‘romance scammers’ de afgelopen tijd gigantisch is gestegen in de Verenigde Staten. Bij een romance scam worden valse rekeningen aangemaakt en worden onwetende beleggers, zowel mannen als vrouwen, ervan overtuigd om geld over te maken onder het mom van de liefde.

Opnieuw bitcoin van failliete cryptobeurs in beweging, kans op dump?
Opnieuw bitcoin van failliete cryptobeurs in beweging, kans op dump?

FBI San Francisco

De FBI in de omgeving San Francisco heeft de bevolking aldaar gewaarschuwd voor een grote hoeveelheid actieve romance scammers. In 2021 zijn er zeker 742 gevallen geweest alleen al  in deze regio waarbij zeker $64 miljoen aan cryptocurrencies is buitgemaakt door oplichters.

“Slachtoffers in het gebied van de FBI-afdeling San Francisco verloren meer dan 64 miljoen dollar aan liefdeszwendel, vergeleken met iets meer dan 35 miljoen dollar in 2020.”

De FBI merkt duidelijk dat dergelijke oplichters steeds vaker vragen naar cryptocurrencies. Dit komt natuurlijk omdat cryptomunten een stuk makkelijk te verbergen zijn voor de autoriteiten dan traditioneel fiat geld.

“De FBI San Francisco heeft een stijgende trend gezien waarbij romantische oplichters personen overhalen om geld te sturen om te investeren of te handelen in cryptocurrency.”

Romance scammers

Vooral in de periode rondom valentijnsdag zijn grote hoeveelheden romance scammers actief. Een typische romantische zwendel begint met het winnen van het vertrouwen van de slachtoffers, die vervolgens worden omgeleid naar frauduleuze platforms met veelbelovende investeringsmogelijkheden. 

Terwijl de oplichters de investeerders toestaan om wat winst van de eerste transactie op te nemen als een manier om geloofwaardigheid te bewijzen, worden de slachtoffers hierna gedwongen om meer geld of cryptocurrencies te investeren. Uiteindelijk blijven de slachtoffers met lege zakken achter.

Daarom is het als crypto investeerder daarom van belang om te allen tijde op je hoede te zijn voor mogelijke oplichters. Als iets te goed klinkt om waar te zijn, ga er dan vanuit dat dit inderdaad zo is. 

 

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Solana kan met 50% stijgen naar $240 terwijl whales flink inslaan
Cryptobelegger maakt €3 miljoen van €1.200 in slechts 15 dagen
Crypto nog niet uitgecasht? Je betaalt alsnog belasting
“Einde van crypto-anonimiteit”: AI verandert spelregels voor belastingdiensten
Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
Crypto’s pump-en-dumpen is vanaf december officieel verboden in Nederland
Waarom is de prijs van shiba inu zo hard gestegen vandaag?
Waarom is de prijs van shiba inu zo hard gestegen vandaag?
'Grootste Ethereum-update ooit' mogelijk versneld door splitsing
Ethereum belegger verdient €120 miljoen in 2 jaar met ‘hodl’-strategie
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin handelaren houden adem in - belangrijke data uit VS op komst
Bitcoin handelaren houden adem in – belangrijke data uit VS op komst
Bitcoin bulls opgelet: komende maand dubbele kans op een 'moonrun'?
Bitcoin bulls opgelet: komende maand dubbele kans op een ‘moonrun’?
Bitcoin op scherp: inflatiemeter kan vandaag bullmarkt maken of breken
Bitcoin op scherp: inflatiemeter kan vandaag bullmarkt maken of breken
Advertentie