Het is bijna valentijnsdag en volgens de Amerikaanse FBI betekent dit dat crypto investeerders extra op hun hoede moeten zijn voor mogelijke oplichters. Zij geven aan dat de activiteit van zogeheten ‘romance scammers’ de afgelopen tijd gigantisch is gestegen in de Verenigde Staten. Bij een romance scam worden valse rekeningen aangemaakt en worden onwetende beleggers, zowel mannen als vrouwen, ervan overtuigd om geld over te maken onder het mom van de liefde.
FBI San Francisco
De FBI in de omgeving San Francisco heeft de bevolking aldaar gewaarschuwd voor een grote hoeveelheid actieve romance scammers. In 2021 zijn er zeker 742 gevallen geweest alleen al in deze regio waarbij zeker $64 miljoen aan cryptocurrencies is buitgemaakt door oplichters.
“Slachtoffers in het gebied van de FBI-afdeling San Francisco verloren meer dan 64 miljoen dollar aan liefdeszwendel, vergeleken met iets meer dan 35 miljoen dollar in 2020.”
De FBI merkt duidelijk dat dergelijke oplichters steeds vaker vragen naar cryptocurrencies. Dit komt natuurlijk omdat cryptomunten een stuk makkelijk te verbergen zijn voor de autoriteiten dan traditioneel fiat geld.
“De FBI San Francisco heeft een stijgende trend gezien waarbij romantische oplichters personen overhalen om geld te sturen om te investeren of te handelen in cryptocurrency.”
Romance scammers
Vooral in de periode rondom valentijnsdag zijn grote hoeveelheden romance scammers actief. Een typische romantische zwendel begint met het winnen van het vertrouwen van de slachtoffers, die vervolgens worden omgeleid naar frauduleuze platforms met veelbelovende investeringsmogelijkheden.
Terwijl de oplichters de investeerders toestaan om wat winst van de eerste transactie op te nemen als een manier om geloofwaardigheid te bewijzen, worden de slachtoffers hierna gedwongen om meer geld of cryptocurrencies te investeren. Uiteindelijk blijven de slachtoffers met lege zakken achter.
Daarom is het als crypto investeerder daarom van belang om te allen tijde op je hoede te zijn voor mogelijke oplichters. Als iets te goed klinkt om waar te zijn, ga er dan vanuit dat dit inderdaad zo is.