Foto: rafastockbr/Shutterstock
De Amerikaanse dollar is naar de hoogste koers in ruim 30 dagen tijd geschoten, terwijl investeerders zich zorgen maken over de Chinese en Japanse economieën. In China moest de Chinese centrale bank plotseling de rente verlagen om de kwakkelende economie te ondersteunen en de Japanse yen is naar de laagste koers sinds november gevallen.
Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de bitcoin koers?
Vlucht naar de Amerikaanse dollar
Er lijkt momenteel sprake van een kleine vlucht naar de Amerikaanse dollar. Dat is onder andere het gevolg van de zorgen over de Chinese economie. Country Garden, de grootste vastgoedontwikkelaar van China, kan voor het eerst in de geschiedenis een deel van zijn schulden niet meer betalen.
Ondertussen zijn de rentes op Amerikaanse staatsobligaties gestegen en dat zorgt in combinatie met de zwakke Chinese economie voor druk op de aandelenkoersen. Met name van dat laatste lijkt de Amerikaanse dollar te profiteren, omdat de Chinese autoriteiten de economie moeten stimuleren.
Ook de Japanse yen vertoont zwakte ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Vanaf het begin van 2023 gemeten is de munt al 10 procent verloren ten opzichte van de dollar. Tot nu toe lijkt de Japanse centrale bank daar niet op te reageren, maar dat kan veranderen zodra de koers richting de 145 yen gaat.
Vanaf het dieptepunt van 14 juli 2023 is de Amerikaanse dollar aan een gigantisch sterke periode bezig. Voor de komende tijd lijkt het belangrijk om de zone tussen de 104 en 106 te bereiken voor de US Dollar Index (DXY).
Wat betekent dit voor de bitcoin koers?
Voor de bitcoin koers is een sterke dollar over het algemeen geen goede ontwikkeling. Dat komt natuurlijk omdat de wereld de prestaties van bitcoin met name in Amerikaanse dollars meet. Als de Amerikaanse dollar stijgt, dan zien we over het algemeen dat bitcoin daalt of het moeilijk heeft.
Nu is het door de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank al logisch dat de dollar in waarde stijgt en risico-assets als bitcoin het moeilijk hebben. Je kunt nu immers een rente van 5 procent verdienen op Amerikaanse staatsobligaties.
Dat zet de markten op meerdere manieren onder druk. Ook is er nog altijd een relatief grote kans op een recessie richting het einde van 2023 of begin 2024. Op dat soort momenten zie je dat mensen hun risico-assets moeten verkopen om de rekeningen te kunnen betalen.
Die risico-assets verkopen ze dan voor Amerikaanse dollars.