Foto: Joseph Sohm/Shutterstock
In de Verenigde Staten werd vorige maand de eerste bitcoin (BTC) exchange-traded funds (ETF’s) gelanceerd, maar Europa blijft daarin achterliggen. Daar waar Amerikaanse bedrijven grote sommen geld steken in bitcoin beursfondsen, gaat dat een stuk moeilijker in Europa. Dat zegt de CEO van vermogensbeheerder VanEck Europe
Bitcoin Spot ETF populair in de Verenigde Staten
In de Verenigde Staten heeft de komst van de bitcoin spot-ETF gezorgd voor een domino-effect. Zo kunnen we met zekerheid concluderen dat de komst van de beleggingsproducten een groot succes is. De CEO van VanEck Europe, Martijn Rozemuller, benadrukt dat hierdoor een kloof onstaat tussen de Amerikaanse markt en de Europese. Het bedrijf, dat vorige maand ook een bitcoin-ETF lanceerde, schetst dit beeld duidelijk:
“Beleggers in de VS zijn meer bereid om doordachte risico’s te nemen. Ze zijn ook meer gewend aan handelen op beurzen dan sommige Europese beleggers die nog steeds vastzitten in beleggingsfondsen waar hun bank of fondsbeheerder ooit advies over gaf,” vertelt Rozemuller in een interview.
In Europa komt de nieuwsgierigheid in de crypto-industrie vooral door de alledaagse gebruikers als jij en ik. Daarnaast spelen de kleinere onafhankelijke vermogensbeheerders en zogeheten family offices ook een belangrijke rol.
“Het zijn voornamelijk retailgebruikers, omdat veel van de grotere financiële instellingen nog steeds terughoudend zijn om enige crypto-gerelateerde producten te gebruiken in hun standaardportefeuilles”, vertelt de CEO.
Rozemuller zegt dat ondanks Europa verschillende exchange-traded notes (ETN’s) heeft, zijn deze niet zo toegankelijk als de Amerikaanse ETF’s en lokale toezichthouders hebben duidelijk gemaakt dat ze geen fan zijn van investeringen die te maken hebben met crypto.
Europese crypto ETF’s aanstaande?
De strenge regulering en toezicht op de cryptomarkten door de EU kunnen worden gezien als potentiële hindernissen voor de goedkeuring van ETF’s. Terwijl de Amerikaanse ETF’s duidelijke regels en toezichtmechanismen hebben om investeerders te beschermen, werkt dat in Europa een stuk ingewikkelder als het gaat om een toekomstig ETF.
In Europa gaat de Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities (UCITS) daarover. De UCITS verwijst naar een regelgevend kader binnen de Europese Unie dat beleggingsfondsen reguleert.
“Onder UCITS is het met name niet mogelijk om een ETF te krijgen met slechts één enkele blootstelling eronder. Er zijn een paar regels als het gaat om diversificatie binnen het kader”, vertelt Rozemuller, die daarmee de drempel aangeeft voor Europese ETF’s.
De CEO sluit af door te zeggen dat een Europese crypto ETF waarschijnlijk nog ver weg is. Dit heeft alles te maken met het ontbreken van een Internationaal Effecten Identificatienummer (ISIN). Dat zal volgens Rozemuller zorgen voor een “transparante prijsvorming” zonder “grote kortingen.”