Foto: Stanley Kalvan/Shutterstock
Het is je vast niet ontgaan dat de Amerikaanse overheid eerder dit jaar tegen zijn schuldplafond aanliep. Op dat moment werd besloten om de ellende naar 2025 door te schuiven en het schuldplafond voorlopig te schorsen, maar wat gebeurt er als de Amerikaanse overheid op een zeker moment niet meer aan zijn schuldverplichtingen kan voldoen en wat betekent dat voor de bitcoin koers?
Dat zijn de twee vragen die we in de macro-update van vandaag voor jullie gaan ontleden.
Kan Amerika zichzelf nog redden?
In een opiniestuk voor Politico van eerder dit jaar speculeerde Nathan Tankus over de opties die Amerika bij een eventueel faillissement heeft. Bijvoorbeeld door een platinum munt ter waarde van 1 biljoen dollar te creëren, of door over te stappen op obligaties die een gigantische rente uitbetalen. Er zijn genoeg trucs die ze kunnen toepassen om de boel (in ieder geval voorlopig) weer even aan de gang te houden.
Het grote probleem is natuurlijk de reputatieschade voor de uitgever van de wereldreservemunt, die daarmee onherstelbare schade zou oplopen.
Grappig genoeg ontdekte Tankus ook een memo van de Amerikaanse centrale bank die dateert uit 2011, waarin ze precies dit onderwerp bespraken.
Wat zijn de belangrijkste punten uit deze memo? Als eerste dat de staf van de Amerikaanse centrale bank aanbeveelt om ook obligaties op te kopen als de Amerikaanse overheid niet meer aan zijn schuldverplichtingen kan voldoen. Ook zouden marktparticipanten staatsobligaties waar de overheid niet meer op betaalt kunnen inleveren voor obligaties waar ze nog niet op gefailleerd zijn.
Zo zou het hele toneelstuk op kunstmatige wijze nog draaiende gehouden kunnen worden, maar je kunt je afvragen wat zoiets zou doen met het vertrouwen in de Amerikaanse dollar.
In de memo staat ook dat de Amerikaanse centrale bank de gefailleerde staatsobligaties zou kunnen accepteren als onderpand voor specifieke leningen aan marktspelers. Zo blijven de staatsobligaties van Amerika ‘waarde houden’ ondanks het feit dat Amerika technische gezien failliet zou zijn.
Alles bij elkaar zijn er een hoop kunstgrepen mogelijk, maar voor ons is het natuurlijk vooral interessant om de impact hiervan op de bitcoin koers te bepalen.
Wat zou dit betekenen voor de bitcoin koers?
Het is lastig om hier een exacte analyse voor te geven, maar het is zeer waarschijnlijk dat er een gigantische ‘vlucht naar schaarste’ zou ontstaan op het moment dat de Amerikaanse centrale bank de overheid op deze manier in leven moet houden.
Wie zou er op dat moment immers nog geïnteresseerd zijn in het kopen van Amerikaanse dollars.
Wat dat betreft lijkt het een kwestie van tijd voordat de grote vlucht naar schaarste begint, die overigens waarschijnlijk niet alleen bitcoin zal bereiken. In eerste instantie zal dit een gigantische schok opleveren voor het wereldwijde financiële systeem, mogelijk met gevolgen voor de bitcoin koers op de korte termijn (dalingen), maar op de lange termijn lijkt dit vooral een bullish ontwikkeling voor bitcoin.
In essentie is dit scenario de reden dat Satoshi Nakamoto bitcoin lanceerde met een absolute schaarste van 21 miljoen eenheden.