Positieve impact op BTC verwacht door gebruik staatsspaarpot
Foto: Satish Bapat/Shutterstock
De Verenigde Staten bereiken vandaag waarschijnlijk hun schuldplafond. Dat klinkt wellicht negatief voor de financiële markten, omdat dat betekent dat de Amerikaanse overheid voorlopig geen nieuwe schulden mag aangaan.
Het opmerkelijke is dat het op de korte termijn juist andersom werkt. Vaak kan het bereiken van het schuldplafond juist bullish zijn voor bitcoin (BTC) en aandelen.
Waarom is dit bullish voor bitcoin?
Het bereiken van het schuldplafond kan positief uitpakken voor bitcoin, omdat de Amerikaanse overheid in dat geval geen nieuwe schulden mag uitgeven. Hierdoor wordt er geen liquiditeit aan de markt onttrokken.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, “print” Amerika geen geld wanneer de overheid nieuwe schulden aangaat. Er is pas sprake van geld bijdrukken wanneer de Amerikaanse centrale bank deze schulden opkoopt.
Momenteel voert de centrale bank een beleid van kwantitatieve verkrapping: de balans wordt verkleind, en er worden voorlopig geen nieuwe staatsobligaties opgekocht
Dat betekent dat Amerika voor financiering grotendeels afhankelijk wordt van de particuliere markt. Het geld dat daar beschikbaar is, had anders wellicht geïnvesteerd kunnen worden in bijvoorbeeld bitcoin of aandelen. Nu het schuldplafond is bereikt, mag de overheid geen nieuwe schulden meer uitgeven. Hierdoor zal Amerika moeten vertrouwen op de “buitengewone maatregelen” die tot zijn beschikking staan.
Een van die maatregelen is het aanspreken van het Treasury General Account (TGA), de bankrekening van het Amerikaanse Ministerie van Financiën. Naar verwachting staat er tegen het einde van januari $750-800 miljard op deze rekening.
Meer geld in de particuliere markt
Het Treasury General Account (TGA) is kapitaal dat de Amerikaanse overheid zal gebruiken om haar uitgaven te dekken. Dit betekent dat de overheid voorlopig geen financiering uit de particuliere markt nodig heeft. Hierdoor blijft meer kapitaal beschikbaar voor andere investeringen, zoals in aandelen of zelfs bitcoin.
Wanneer de bankrekening van het Ministerie van Financiën leegraakt, zal de Amerikaanse overheid echter tegen de grenzen van het schuldplafond aanlopen. Dit kan leiden tot een mogelijke politieke crisis, waarbij een verhoging van het schuldplafond noodzakelijk wordt om een faillissement van de overheid te voorkomen. Voorlopig lijkt de situatie echter positief voor de financiële markten, omdat er op korte termijn meer kapitaal in omloop blijft.
De onderstaande grafiek van TomasOnMarkets laat zien hoe het gebruiken van die bankrekening vaak positief uitpakte voor de financiële markten.
🌊 Is a huge wave of liquidity coming?
The US will officially hit the debt ceiling on Tuesday.
And the Treasury may be forced to drain the Treasury General Account.
This could mean a big liquidity injection into markets – but it's not that simple.
Here's everything I'm… pic.twitter.com/bQlKDiEiS5
— Tomas (@TomasOnMarkets) January 20, 2025
Hét Crypto Congres komt naar Nederland – meld je nu aan voor de early bird tickets
Een dag vol crypto in RAI Amsterdam, waar ervaren handelaren en sprekers je meenemen in de nieuwste trends en inzichten uit de cryptowereld. Of je nu net begint of al gevorderd bent, dit interactieve congres biedt voor ieder wat wils. Een greep uit de sprekers: Sjuul Follings (AltCryptoGems), Michaël van de Poppe en Thierry Baudet – het belooft een dag met enerverende en bijzondere gesprekken.
Mis het crypto event van het jaar niet en scoor nu je early bird ticket of bekijk het programma.
🚀 Programma bekijken & Early bird tickets
🎙️Populair: Van bankier naar bitcoin: Het verhaal van Shariff Lutfi... Luister nu de podcast