Foto: Dmitri Gomon/Shutterstock
Sinds de inauguratie van Donald Trump presteren bitcoin en de rest van de markt dramatisch. Ondertussen is duidelijk dat de markt hoge verwachtingen had van de Strategic Bitcoin Reserve die Trump beloofde, en dat die verwachtingen voor een groot deel in de all-time high van 109.000 dollar gebakken waren. Op het moment van schrijven klokt bitcoin binnen op 95.000 dollar en lijkt de koning van de markt een bodem gevonden te hebben.
Is dat niet het geval? En verliest bitcoin de volgende cruciale koersgrenzen? Dan kunnen we weleens aan het begin van een nieuwe bearmarkt staan.
Hoe ziet een bearmarkt eruit?
Op Wall Street bestaat het gezegde: “Bullmarkten beklimmen een muur van zorgen, terwijl bearmarkten omlaag glijden over een rivier van hoop.”
Dat klinkt eenvoudig, maar koesteren we niet altijd hoop op nieuwe koersstijgingen? Ook nu zullen de meeste investeerders diep van binnen nog hopen op een voortzetting van de bullmarkt. Voorlopig lijkt die hoop te rechtvaardigen op basis van het macro-economische en technische plaatje.
Maar hoe herkennen we de start van een bearmarkt? In principe zijn daar geen goede antwoorden op, maar de volgende grafieken van Caleb Franzen kunnen in ieder geval een indicatie geven.
In de eerste grafiek zien we de bitcoin koers versus de gemiddelde inkoopkoers van korte-termijn holders. Dat zijn mensen die hun bitcoin minder dan 155 dagen bezitten. Doorgaans vormt de gemiddelde inkoopprijs van deze beleggers een belangrijke steun tijdens bullmarkten. Als de koers onder deze lijn duikt, is dat een eerste indicatie voor de start van een bearmarkt.
Op dit moment handelt deze koers op 92.000 dollar, terwijl de bitcoin koers op 95.000 dollar ligt. Wat dat betreft is er nog sprake van een veilige marge voor bitcoin.
Een andere manier om de kostenbasis van de markt te bepalen is de Anchored Volume-Weighted Average Price (AVWAP). In dit geval pakt Caleb Franzen de AVWAP vanaf de dag van de Amerikaanse verkiezingen, en wat we zien is dat die gemiddelde inkoopkoers een belangrijke steun vormt voor bitcoin.
Veel beleggers zijn na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump (voor het eerst) (met overtuiging) ingestapt. Bitcoin lijkt sindsdien een nieuwe levensfase ingegaan, onder andere door de belofte van Trump omtrent een Strategic Bitcoin Reserve, maar ook door het bereiken van de magische grens van 100.000 dollar.
Zolang de koers boven deze lijn kan blijven, hoeven we ons geen zorgen te maken over verdere dalingen naar bijvoorbeeld 80.000 dollar.
Als laatste deelt Franzen de 100/200-daagse EMA Cloud. Die twee bewegende gemiddelden leveren een prijsbereik op, in de technische analyse ook wel een wolk genoemd, waarin de bitcoin koers vaak steun vindt tijdens bullmarkten.
De onderkant van die wolk, het 200-daagse EMA, ligt momenteel op ongeveer 85.000 dollar. Wat dat betreft heeft bitcoin dus nog wat speelruimte op basis van deze indicator.
Alles bij elkaar levert dat een waaier van relevante steunpunten op voor de bitcoin koers. Van 94.000 dollar tot 92.000 dollar vinden we de gemiddelde inkoopkoers van korte-termijn holders, de AVWAP vanaf de verkiezingsdag in de VS, en de 100-daagse EMA Cloud.
Vervolgens komen we op 85.000 dollar nog de 200-daagse EMA Cloud tegen. Zolang bitcoin deze koersen kan behouden, is er op technisch front nog geen reden voor grote zorgen om de start van een bullmarkt. Maar gezien de sterke prestaties van de wereldwijde beursindices en de goudkoers, zou het wel mooi zijn als bitcoin snel weer positieve koersactie laat zien.
🚨 Dit is de impact van Trump voor crypto, en hier kan de koers heen: Luister de podcast nu of sla ‘m op