Foto: Shutterstock/Orhan Cam
De Amerikaanse overheid heeft vandaag plotseling bijna $1 miljard aan bitcoin (BTC) overgemaakt, afkomstig uit wallets die gelinkt zijn aan de beruchte Bitfinex-hack van 2016. Deze actie valt samen met een significante mijlpaal voor bitcoin die de magische $64.000-grens doorbrak voor het eerst in meer dan twee jaar.
Een historische dag voor bitcoin
Op 28 februari, dezelfde dag dat BTC de $64.000-grens doorbrak, voerde de Amerikaanse overheid een reeks transacties uit vanuit twee crypto wallets die in beslag genomen waren na de Bitfinex-hack. Deze beweging omvatte een eerste ’test’ overdracht van slechts 1 BTC, gevolgd door een drietal grotere transacties die in totaal bijna $922 miljoen waard waren, blijkt uit data van Arkham Intelligence.
In 2016 werd Bitfinex, destijds een behoorlijk prominente crypto-exchange, gehackt waarbij 119,754 BTC gestolen werd, tegenwoordig gewaardeerd op meer dan $7.4 miljard. Ilya Lichtenstein en Heather Morgan werden gearresteerd in verband met de hack en bekenden schuldig te zijn aan het witwassen van een deel van deze gestolen bitcoins. Hun arrestatie leidde tot de grootste financiële inbeslagname in de geschiedenis van de Verenigde Staten, waarbij $3.6 miljard aan BTC werd veiliggesteld door de overheid.
Tegelijkertijd betekende de inbeslagname dat de Amerikaanse overheid een van de grootste BTC-bezitters ter wereld is. Wat er uiteindelijk met alle bitcoins gaat gebeueren is nog niet bekend.
Ook is niet bekend waarom de Amerikaanse overheid de bijna $1 miljard aan bitcoin heeft verplaatst of waarheen. Hoogstwaarschijnlijk zal het echter puur om een interne reorganisatie gaan, al blijft dat een aanname. Het Ministerie van Justitie wilde niet ingaan op vragen van The Block over de kwestie.
De toekomst van crypto-regulatie
De acties van de Amerikaanse overheid laten het complexe samenspel tussen regulering, cybercriminaliteit, en de cryptomarkt nog maar eens zien. Jaren na de hack zijn de effecten ervan nog steeds zichtbaar op de markt en blijven er grote vraagtekens bestaan.