Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

3 op de 4 bitcoin investeerders in het groen, sentiment blijft goed

s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin whales kopen massaal, maar retail-vraag op opmerkelijk dieptepunt

Foto: oatawa/Shutterstock

Een paar weken geleden daalde de bitcoin koers zó hard dat het niet zo vreemd was om ervan overtuigd te zijn dat we langzaam maar zeker in een nieuwe bearmarkt zouden belanden. Maar inmiddels is de koers weer gestegen, zelfs bijna tot de vorige all-time high. Aan de hand van on-chain gegevens kun je achterhalen of een verdere stijging het meest logisch is, of juist een daling.

Bitcoinmarkt houdt adem in aanloop naar cruciale Nvidia cijfers vandaag
Bitcoinmarkt houdt adem in aanloop naar cruciale Nvidia cijfers vandaag

Bitcoin futures populairder

Dit type gegevens is precies waar Glassnode zich het meest mee bezig houdt. In The Week Onchain zet het onderzoeksbureau uiteen wat de meest voor de hand liggende volgende koersbeweging is.

Om te beginnen verklaart Glassnode dat handelaren op Binance, Bybit en OKX nog steeds verantwoordelijk zijn voor het gros van het volume van perpetual swaps (een type futurescontract). Zij bezitten namelijk 84% van deze markt, die de meest liquide handelsvorm voor cryptocurrencies is.

Sinds begin dit jaar ligt het open interest (OI) van deze perpetual futurescontracten voor bitcoin (BTC) tussen de 220.000 en 240.000 BTC. Dat wordt minder als de markt crasht door te veel speculatie, wat je kunt zien aan futuresliquidaties die sites zoals CoinGlass bijhouden. Sinds eind juni is deze waarde voor bitcoin gestegen tot 260.000 tot 280.000 BTC. Sinds oktober heeft die waarde niet zo hoog gestaan als afgelopen maand. Handelaren zijn dus ondanks de crash meer bereid dan begin dit jaar om te investeren.

Ook houdt Glassnode bij hoe deze perioden van liquidaties zich precies ten opzichte van elkaar verhouden. De crash naar 55.000 Amerikaanse dollar van begin juli was een omkeerpunt. Toen werden de meeste longposities geliquideerd, wat doorgaans duidt op een bodem. Op het moment worden vooral shortposities geliquideerd. Deze indicatoren suggereren dus dat de bullmarkt vooralsnog door zal gaan.

Advertisement

Veel actieve bitcoin handelaren maken winst

Verder hanteert Glassnode de categorieën ‘short-term holders’ en ‘long-term holders’. Onder de eerste categorie vallen alle wallets met coins die minder dan 155 dagen (5 maanden), terwijl langetermijninvesteerders de wallets hebben met coins die ‘ouder’ zijn dan dat.

Uit deze data blijkt dat meer dan 75% van deze kortetermijnhandelaren op een ongerealiseerde winst zit. Dat is gunstig voor deze handelaren, alhoewel het ook betekent dat een correctie niet al te ver weg meer is.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
XRP koers schiet hard omhoog na nieuws in Ripple rechtszaak
Nederlandse ‘Bitcoin Familie’ voorspelt koers van $160.000
Advertentie