Foto: vinnstock/Shutterstock
Brian Armstrong, CEO van Coinbase, gaf dit weekend aan dat Coinbase Custody, de bewaardienst van de grote crypto exchange, nu ongeveer 90% van de $37 miljard aan bitcoin (BTC) ETF activa beheert. Dit is uiteraard een mijlpaal voor Coinbase en onderstreept zijn dominante rol in institutionele crypto investeringen. Tegelijkertijd roept het ook vragen op. Krijgt een klein aantal grote bedrijven op deze manier niet veel te veel macht in handen?
Toenemend institutioneel vertrouwen in BTC
De komst van Bitcoin spot ETF’s zijn een duidelijk signaal dat er belangrijke verschuivingen plaatsvinden in de crypto markt. De ETF’s zijn tot nu toe razendsuccesvol geweest, wat laat zien dat het vertrouwen in bitcoin onder institutionele investeerders gewoonweg hoog is. Bitcoin ETF’s zijn op de Amerikaanse markt nu een van de populairste investeringsproducten.
Coinbase Custody speelt hierin een cruciale rol. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor het bewaren van de activa van 90% deze ETF’s. Een ETF-aanbieder, zoals BlackRock, bewaart niet zijn eigen bitcoins, maar schakelt Coinbase Custody in om dat voor hen te doen. Op die manier verdient Coinbase dus een aardig zakcentje aan het grote succes van de ETF’s.
Desalniettemin roept de concentratie van zo’n significant deel van Bitcoin-ETF activa onder Coinbase Custody vragen op over marktcentralisatie en de behoefte aan diverse bewaaroplossingen. In antwoord hierop beginnen Amerikaanse banken met het verkennen van het aanbieden van bewaardiensten voor cryptocurrencies, wat de concurrentie en regelgevend toezicht in de sector kan verhogen. Nu is er haast sprake van een monopolie van Coinbase, en monopolies zijn natuurlijk eigenlijk altijd onwenselijk.
Er bestaan een paar andere spelers, zoals BitGo, maar tezamen vertegenwoordigen zij dus maar een luttele 10% van alle activa uit ETF’s.
Coinbase heeft ambitieuze plannen
Met het oog op de toekomst heeft Armstrong aantal initiatieven uiteengezet die gericht zijn op het voortstuwen van Coinbase. Deze initiatieven omvatten uitbreiding van de inkomsten uit handelskosten door internationale expansie en de komst van derivaten-handel, het verbeteren van het nut van cryptocurrencies via betaaloplossingen zoals instant en gratis USDC-overdrachten op Base, en het transformeren van Coinbase Wallet in een soort ‘superapp’.
Daarnaast zet Coinbase zich in voor duidelijk regelgeving in de VS, en daarbuiten. Regelgeving die nog altijd ontbreekt en broodnodig is.
Er wordt dan ook voorzichtig verwacht dat de invloed van Coinbase op de cryptomarkt en de traditionele financiële sectoren zal groeien. De recente prestaties van het bedrijf signaleren een veelbelovende toekomst voor Coinbase.