Foto: yuRomanovich/Shutterstock
Bitcoin (BTC) verbruikt door zijn proof-of-work (PoW) protocol flink wat energie. De Nederlandsche Bank (DNB) publiceerde gisteren een nieuw onderzoek waarin het uiteenzet wat de CO2-voetafdruk per transactie van Bitcoin eigenlijk is. Het onderzoek kon echter meteen op kritiek rekenen vanuit de Nederlandse Bitcoin-community.
Bitcoin transactie stoot 402 kg CO2 uit
In het onderzoek probeert DNB te bepalen wat de klimaatimpact van Bitcoin is. De discussie omtrent dit onderwerp was het afgelopen jaar fel en kreeg wellicht een extra zetje nadat Tesla aankondigde bitcoin niet meer te accepteren als betaalmethode. Het bedrijf besloot dit te doen vanwege het verbruik van het Bitcoin-netwerk, iets wat niet bij de filosofie van Tesla past.
Om te bepalen hoeveel CO2 een bitcoin transactie ongeveer uitstoot keek DNB naar verschillende bronnen waaronder data van de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI) van de University of Cambridge. Met deze data kan worden bepaald waar de miners zich in de wereld bevinden. Vervolgens werd op basis van de bp Statistical Review of World Energy gekeken naar de energiemix per land.
Met data van de International Energy Agency werd vervolgens geschat wat de uitstoot is. Tot slot werd dit resultaat naast het totaal aantal transacties op de Bitcoin blockchain gelegd. De conclusie: elke transactie met bitcoin stoot 402 kg CO2 uit, twee derde van de maandelijkse uitstoot van een gemiddeld Nederlands huishouden, aldus DNB.
Kritiek
In het onderzoek werd enkel gekeken naar de basislaag van Bitcoin, de blockchain dus. DNB stelt dat terwijl het aantal transacties is afgenomen, de uitstoot juist is toegenomen. Peter Slagter, een Nederlandse crypto-journalist, bekritiseert het onderzoek omdat het Lightning Network, een schalingsoplossing bovenop Bitcoin, buiten de berekeningen wordt gelaten omdat het “onmeetbaar” zou zijn.
Maar zoals Slagter laat zien is het wel degelijk meetbaar. Bovendien zijn de activiteiten op het Lightning Network sterker toegenomen dan de activiteiten op de basislaag zijn afgenomen. Een reden voor de toename is waarschijnlijk El Salvador, het land dat bitcoin als wettig betaalmiddel omarmde en gebruik maakt van deze betaallaag.
5/ Sterker, in de tussentijd is er zelfs een heel land aangesloten op de voor de auteur ‘onmeetbare’ betaallaag van bitcoin: El Salvador.
Activiteit op die betaallaag is veel sterker toegenomen dan de activiteit op de basislaag is afgenomen.https://t.co/cbxk9pUWgn
— Peter Slagter (@pesla) January 13, 2022