Foto: ZorroGabriel/Shutterstock
Apple heeft volgens een recent rapport dat het bij de Securities and Exchange Commission (SEC) indiende, meegewerkt aan de ontwikkeling van blockchain-standaarden. In het rapport beschrijft Apple daarnaast hoe het mensenrechten beschermt in conflictgebieden.
Het Specialized Disclosure Report (SD) beschrijft wat Apple precies van 1 januari tot en met 31 december 2018 deed ter bescherming van de mensenrechten in gebieden waar het grondstoffen delft voor Apple producten. In sommige landen worden mijnwerkers uitgebuit en werken ze in barre omstandigheden. Vandaar dat de mineralen uit deze gebieden conflictmineralen worden genoemd.
Apple producten zoals iPhones, iPads en MacBooks bevatten een grote hoeveelheid aan verschillende mineralen. Zo wordt onder andere goud, lithium, aluminium en nikkel gebruikt in de producten.
Apple zegt in 2018 mee te hebben gewerkt aan verschillende wereldwijde initiatieven om conflictmineralen zoveel mogelijk te bestrijden. Een van die initiatieven is de ontwikkeling van blockchain-richtlijnen voor het Responsible Minerals Initiative (RMI) van de Responsible Business Alliance (RBA). De RBA zet zich wereldwijd in voor de verantwoorde productie van mineralen.
Daarnaast heeft Apple in 2018 een bijdrage geleverd aan verschillende werkgroepen van diezelfde alliantie. Zo zou het bedrijf mee hebben gewerkt aan het opzetten van een blockchain-team.
Blockchain is een technologie die ook voor de toeleveringsketens van bedrijven enorm handig kan zijn. Grondstoffen kunnen met behulp van blockchain van begin tot eind worden getraceerd, waarbij elke stap wordt opgeslagen op de blockchain. Albert Heijn gebruikt blockchain ook voor deze doeleinden. Klanten kunnen zo de herkomst van hun appelsap tot in detail achterhalen.