Foto: ZorroGabriel/Shutterstock
Brian Armstrong, CEO van de grote Amerikaanse cryptocurrency-exchange Coinbase, zegt dat technologiegigant Apple zich nog steeds vijandig opstelt tegenover cryptocurrencies als bitcoin (BTC).
https://twitter.com/brian_armstrong/status/1297289908453662720
Apple is door de jaren heen zeer restrictief en vijandig geweest ten opzichte van cryptocurrency. Ze blokkeren momenteel nog steeds bepaalde functies, waaronder de mogelijkheid om geld te verdienen met cryptocurrency door taken te voltooien en onbeperkte dapp-browsers.
Armstrong noemt cryptocurrencies op als voorbeeld in een discussie omtrent de regelgeving van iOS en de App Store van Apple. In het gesprek stelt Francisco Tolmasky, oprichter van Runkit, dat Apple’s huidige regelgeving de uitvinding van de webbrowser nooit had toegestaan.
But here’s the kicker: think of all the other amazing ideas that haven’t gotten a chance to be invented because they aren’t allowed on mobile devices. Mosaic happened less than 10 years after the Macintosh. We very well might have already had a browser-caliber invention by now.
— Francisco Tolmasky (@[email protected]) (@tolmasky) August 22, 2020
Vergeet niet dat de iOS-regels van Apple de uitvinding van de webbrowser niet zou hebben toegestaan. Laat dat eens doordringen. Ze zouden een van de belangrijkste technische innovaties in de geschiedenis van computers hebben afgewezen. De pesttactiek van Microsoft om IE gratis te maken, lijkt in vergelijking matig.
Maar hier is de kicker: denk aan alle andere geweldige ideeën die geen kans hebben gekregen om uitgevonden te worden, omdat ze niet zijn toegestaan op mobiele apparaten. Mosaic gebeurde minder dan 10 jaar na de Macintosh. Het is heel goed mogelijk dat we nu een uitvinding van browserkaliber zouden hebben gehad.
Dit gesprek komt weer voort uit de situatie omtrent Epic Games en het Fortnite spel. Epic probeerde Apple’s regels te omzeilen omtrent in-app aankopen, maar daarop besloot Apple het spel compleet te verwijderen van de App Store.
Epic zet zichzelf neer als de underdog in dit verhaal die vecht tegen de oppressie van Apple. Echter heeft Epic ook veel kritiek ontvangen. Epic CEO Tim Sweeney is naar verluidt niet helemaal eerlijk geweest en de hele situatie lijkt vooral met inkomsten te maken te hebben en niet zozeer de rechten van kleinere ontwikkelaars.
Toch lijkt het erop dat Apple’s regelgeving innovatie en vooruitgang onderdrukt en dat geldt ook voor de crypto-sector en voor gedecentraliseerde apps (dApps).