Simon Bosch Simon Bosch
5 min. leestijd

Nederlandse inflatie bereikt record van 12%: waar stopt het?

Nederlandse inflatie bereikt record van 12%: waar stopt het?

Foto: Lightspring/Shutterstock

Vanmorgen heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het jaarlijkse inflatiecijfer voor augustus onthuld. Vorige maand steeg de jaarlijkse CPI naar 12% – een record sinds het CBS de inflatie meet. Ik ben van mening dat de inflatie nog wel even hoog blijft.

THORChain volume explodeert: crypto-analisten delen nieuwe voorspelling
THORChain volume explodeert: crypto-analisten delen nieuwe voorspelling

Nieuw record in inflatie

Na de aankondiging gingen we in ons Discord-groep dieper in op de details. Het gaat vooral om inflatie van energie en voedingsmiddelen. Dat is ook niet zo vreemd – dat zijn precies de sectoren die het meest geraakt zijn door de oorlog in Oekraïne. Eerder deze zomer beschreef ik waarom Europa met inflatie kampt.

Helemaal uit de lucht vallen komt het niet. Zo haalt Europa een flink deel van zijn olie en vooral gas uit Rusland, maar door de oorlog is dat tot een minimum gedaald en dreigen beide partijen de kraan helemaal dicht te draaien. Deze maand is duidelijk geworden dat dit gevolgen heeft voor huishoudens, en ik denk dat dat nog veel extremer gaat worden. Nu stijgen de kosten voor huishoudens uiteraard, maar veel huishoudens hebben een vast energiecontract dat één keer per jaar wordt hernieuwd. De hogere energieprijzen zijn dus nog niet door iedereen te voelen. Begin volgend jaar zou de inflatie dus nog verder toe kunnen nemen.

Het zal ook de economie beïnvloeden. De opnieuw gestegen energieprijzen zullen hun weg zullen vinden naar de transportsector. Vrachtwagens rijden vaak op diesel, en die kosten moeten worden doorberekend.

Advertentie

Verschil tussen Europa en VS

Een ander aspect dat ik noemde was dat Europa en de Verenigde Staten in een vergelijkbaar parket zitten, maar toch iets ander beleid hanteren. De Amerikaanse centrale bank blijft namelijk stug bezig met het opvoeren van de rentes, maar De Europese Centrale Bank (ECB) is daar veel minder vooruitstrevend in. Dat komt doordat er in Europa grote verschillen zijn in de hoeveelheid schuld die landen en bedrijven hebben. De Europese Unie valt of staat bij een werkend en vooral samenhangend financieel systeem. Als de ECB de rentes te veel op zou voeren zou het systeem uit elkaar vallen.

Macro-investeerder Alfonso (achternaam weten we niet) van Blockworks zet in een podcast uiteen dat de inflatie in de eurozone voor 47% komt door hoge energieprijzen (lees: schaarse energiebronnen). Slechts 15% wordt veroorzaakt door een hoge vraag naar goederen. Dat is in de VS wel anders. Daar vormen hoge energieprijzen 33% van de oorzaak, terwijl 30% wordt veroorzaakt door een hoge vraag. Hogere rentes doorvoeren heeft eigenlijk alleen maar effect op het verminderen van de vraag. Veel zin heeft in Europa torenhoge rentes doorvoeren dus niet.

De eurozone kampt vooral met een gebrek aan goedkope energie. Bron: Blockworks’ The Macro Trading Floor.

In een andere column schreef ik dat de huizenmarkt mogelijk zijn top wel heeft gevonden. De relatief lage Europese rentes zou huizenprijzen hoog kunnen houden, maar ik denk zelf niet dat dat gaat gebeuren. Banken zouden namelijk best gewoon nóg hogere rentes voor hypotheken kunnen gaan hanteren, of gewoon veel minder hypotheken uitgeven. Dat is op zichzelf al een rem op de huizenmarkt. Hoge energieprijzen en überhaupt de hoge inflatie helpt hier niet bij; mensen hebben stomweg minder geld over voor een hypotheek.

Solana richting all-time high: ETF-nieuws stuwt koers
Solana richting all-time high: ETF-nieuws stuwt koers

Voedselcrisis door oorlog in Oekraïne

Het nieuwe inflatiecijfer maakt nog een derde aspect duidelijk. De oorlog in Oekraïne houdt ook voedselprijzen hoog. Maar de oorzaak hiervan lijkt niet direct de voedselproductie in Oekraïne te zijn. Het voedsel dat Oekraïne produceert gaat namelijk vooral naar Afrika en Azië, volgens een onderzoek van het World Economic Forum. Europa is veel minder afhankelijk, de EU produceert dan ook zelf erg veel.

Veel belangrijker is dat (kunst)mest en stoffen zoals fosfaat erg belangrijk zijn voor voedselproductie. Hier is juist een enorm tekort aan ontstaan, waardoor kunstmest enorm in prijs is gestegen. Europa produceert veel kunstmest via een proces waar het aardgas voor nodig heeft. Dat kwam voorheen uit Rusland. De hoge prijzen voor kunstmest leiden weer tot hoge voedselprijzen. Ook de hoge inflatie in voedsel zal dus niet zomaar minder worden.

Slecht nieuws voor bitcoin en crypto

Al met al beginnen er voor mij een aantal dingen duidelijk te worden. De oorlog in Oekraïne en daarmee de sancties tegen Rusland zijn nog niet gestopt. Ondertussen probeert Europa de herkomst van zijn energiebronnen te verleggen naar duurzame energie en bijvoorbeeld Afrikaanse landen zoals Algerije voor olie en gas. Dat zal tijd kosten, omdat er nieuwe infrastructuur nodig is.

De nieuwe stijgingen in energieprijzen betekenen vermoedelijk dat huishoudens er opnieuw slecht voor zullen staan, en dat voedselproducenten opnieuw zullen kampen met een golf aan hogere kosten. Nu is gebleken dat Bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies op dit moment helemaal geen goede inflatiehedge zijn. Zodra de inflatie écht de pan uit rijst zou dat helemaal anders kunnen zijn, maar voor nu krijgen we de indruk dat Europa’s problemen niet zo goed zijn voor cryptovaluta.

Vind je dit soort onderwerpen interessant? Discussieer mee in ons forum op Discord!

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Nederlandse trader onthult: zo spot je memecoin parels vroegtijdig
Nederlandse handelaar onthult ‘zo vind ik memecoin parels vroegtijdig’
Bitcoin nadert snel $100.000, altcoins als ETH, XRP en ADA ontploffen
Deze cryptomunt stormt de top 50 binnen na stijging van 190%
Solana-ontwikkelaars ontwijken groot gevaar door pijlsnelle update
Dit had je verdiend als je sinds 2020 maandelijks €100 aan Solana kocht
Bitcoin houders opgelet: rentestijging bedreigt droom van €100.000
Bitcoin houders opgelet: rentestijging bedreigt droom van $100.000
Dogecoin maakt plaats voor andere memecoins, stijgingen enorm
Dogecoin maakt plaats voor andere memecoins, stijgingen enorm
Advertentie

Trending Analyses nieuws

Waarom Bitcoin deze vrijdag een cruciale dag tegemoet gaat
Waarom Bitcoin deze vrijdag een cruciale dag tegemoet gaat
Cardano op kruispunt: Experts voorzien beslissend moment
Cardano op kruispunt: Experts voorzien beslissend moment
Ontdek 3 altcoins die kunnen profiteren van Trumps cryptorevolutie
Ontdek 3 altcoins die kunnen profiteren van Trumps cryptorevolutie
Advertentie