Journalist en cryptoanalist Kasper Wienk schrijft elke week een artikel voor ‘Kaspers kijk’. Hierin werpt hij een blik op de markt met als doel de lezer te informeren en waarschuwen over het nieuws, de gevaren en de mogelijkheden die crypto met zich meebrengt.
Tips om je crypto beter te beschermen
Het maakt niet uit of je maar vijftig euro in je wallet hebt, of vijf miljoen. Het is niet fijn om je wallet te openen en te zien dat alles weg is. Volgens fraudehelpdesk wordt er gemiddeld zo’n zes- tot zevenduizend euro aan crypto gestolen per diefstal. Hoe voorkom je dit? Dit zijn een paar tips om jouw crypto te beschermen.
Zorg dat je je op betrouwbare websites begeeft
Check de crypto websites voordat je ze bezoekt. Er zijn namelijk websites die volkomen nep zijn en die het gemunt hebben op jouw centen. Een site moet goede reviews hebben en de URL-link moet overeenkomen met de website die jij op dat moment bezoekt. Binance zou bijvoorbeeld nooit een URL gebruiken zonder de bedrijfsnaam in de URL.
Beveilig je accounts met een goed wachtwoord
Het klinkt heel simpel, maar dit kan een groot verschil maken. Gelukkig kan je tegenwoordig niet zo makkelijk wegkomen met een eenvoudig wachtwoord, maar dat is voor je eigen bestwil. Hoe minder tekens, des te makkelijker jouw wachtwoord te hacken is.
Neem een tweestapsverificatie
Een tweestapsverificatie is een tweede stap die iemand moet uitvoeren om in te loggen. Zie het alsof je met twee wachtwoorden moet inloggen. Het mooie is ook dat de tweestapsverificatie via je telefoon gaat. Een hacker kan bijvoorbeeld niet inloggen op het moment dat hij jouw telefoon niet in zijn handen heeft.
Dit is een hele veilige en betrouwbare manier om hackers uit je wallet te houden. Let wel dat dit niet voor honderd procent beschermd, want zelfs mensen met een tweestapsverificatie kunnen worden gehackt. Het overkwam een 24-jarige Nederlander voor een gigantisch bedrag. Daarom moet je letten op de volgende stap:
Klik nooit op phishing mails
Zorg ervoor dat je nooit op de linkjes klikt in phishing mails. Hierdoor kan je hackers – zonder dat je het weet – toestemming geven voor toegang tot je bestanden. Vermijd ook andere verdachte mailtjes en blokkeer ze wanneer nodig. Je kan verdachte mailtjes vaak herkennen door spelfouten en een onbetrouwbare URL link.
Schaf een hard wallet aan
Je kunt crypto beschermen door een hard wallet te kopen. Dit is een USB-stick die je toegang geeft tot je crypto. Het is erg betrouwbaar, maar aan de andere kant ook weer risicovol, aangezien je deze kwijt kan raken. Ben jij goed georganiseerd? Dan is deze optie misschien wel de beste.
Mocht het toch gebeuren dat je crypto gestolen wordt?
Helaas is dit één van de nadelen van crypto tegenover een bank. Er is geen helpdesk die je kan helpen om verloren crypto terug te krijgen. Als je je wachtwoord of je wallet kwijtraakt heb je écht dikke pech.