Thom Derks Thom Derks
7 min. leestijd

Kans voor Bitcoin? Inflatie, economische oorlog en nieuwe wereldorde

Kans voor Bitcoin? Inflatie, economische oorlog en nieuwe wereldorde

Foto: Victor Moussa/Shutterstock

De S&P 500 had op dinsdag na de bekendmaking van de nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers de slechtste dag van 2022. Iedereen had ingezet op een inflatie van 8,1 procent, maar uiteindelijk bleek dat te optimistisch. De inflatie kwam binnen op 8,3 procent en dat betekent dat de Federal Reserve de agressieve-modus weer aanzet als het over renteverhogingen gaat.

In dit Crypto Insiders Premium artikel schrijf ik over de Amerikaanse inflatie, de mogelijke reacties van de Federal Reserve en de invloed daarvan op de crypto-markt.

Thorchain overtuigt met groeicijfers: dit verwachten crypto-experts nu
Thorchain overtuigt met groeicijfers: dit verwachten crypto-experts nu

Wat wil de Federal Reserve?

Als eerste is het belangrijk om te begrijpen wat het doel van de belangrijkste centrale bank ter wereld, de Federal Reserve, precies is. Voorzitter Jerome Powell maakte dit tijdens zijn Jackson Hole toespraak van eind augustus heel duidelijk. “Het herstellen van de prijsstabiliteit kost tijd en vergt krachtig gebruik van onze middelen om vraag en aanbod in balans te brengen… het inperken van de inflatie veroorzaakt waarschijnlijk een langere periode van ondermaatse groei.” Zo waren de woorden van Powell tijdens Jackson Hole.

In feite zegt Powell hier dat de Federal Reserve niet stopt totdat de inflatie terug is op 2 procent, tenzij er dingen gaan breken. Een voorbeeld van iets wat de Federal Reserve kan stoppen is het breken van de aandelenmarkten. De huidige dalingen doen de Amerikaanse centrale bank waarschijnlijk niets, want de markt staat nog altijd boven het lokale dieptepunt van juni en bijna 20 procent boven de koersen van voor de pandemie. Wat dat betreft is er nog geen sprake van echte pijn op de aandelenmarkten.

Een andere ontwikkeling die de Federal Reserve kan tegenhouden om de rente verder te verhogen zijn problemen op de kapitaalmarkt. Daar is momenteel eigenlijk niets bijzonders te zien, behalve dat bedrijven momenteel een kleine premium betalen om geld te lenen. Net als bij de aandelen staat de kapitaalmarkt er momenteel beter voor dan tijdens de voorlopige bodem van juni.

Verder kijkt de Federal Reserve naar de economie. Tot nu toe hebben twee achtereenvolgende kwartalen van negatieve BBP-groei de Federal Reserve er niet van kunnen overtuigen te stoppen met het verhogen van de rente. Met name omdat het kan wijzen op een meer dan gezonde arbeidsmarkt. Dit is echter het onderdeel waar de zwakte van de Federal Reserve lijkt te liggen. Als de economie dreigt te breken, dan volgt de Federal Reserve waarschijnlijk snel.

Advertentie

De inflatie en de Amerikaanse rente

De realiteit is echter dat de Amerikaanse rente op 13 september boven de verwachtingen binnenkwam op 8,3 procent. Iedereen had een lagere print verwacht vanwege de dalende energieprijzen (in de Verenigde Staten) en het strengere monetair beleid van de Federal Reserve. De keiharde data leerde de markt dat de situatie anders is dan verwacht.

De grote ‘boosdoener’ lijkt de kern-inflatie (core inflation) te zijn die met 0,6 procent steeg ten opzichte van de afgelopen maand en met 6,3 procent over het hele jaar gemeten. Voor de mensen die dat niet weten, de kern-inflatie gaat over de totale inflatie zonder energie- en voedselprijzen.

Alles bij elkaar waren deze cijfers genoeg om de verwachtingen voor de volgende renteverhogingen van de Federal Reserve stevig naar boven bij te stellen. Er is een reële kans dat de Federal Reserve volgende week tijdens de FOMC-bijeenkomst van 21 september de rente met 100 basispunten (1 procent) verhoogt. Een renteverhoging van 1 procent heeft momenteel een kans van 21 procent, terwijl een renteverhoging van 0,75 procent op 79 procent staat.

Vanwege de tegenvallende inflatiecijfers is er een kans dat we dit jaar eindigen met een Amerikaanse rente van 4 procent. Dat is de nieuwe realiteit waar de markt mee moet dealen en de reden dat bitcoin, maar ook de traditionele markten het zwaar hebben.

Het is voor iedereen duidelijk dat de Federal Reserve niet van plan is om te stoppen, totdat de inflatie terug is op 2 procent of ze een andere dringende reden hebben. Terwijl de centrale banken van Japan en China de teugels laten vieren, schroeven ze in Europa en met name Amerika de monetaire duimschroeven aan.

Aave domineert cryptoleenmarkt – koers klaar voor volgende sprong?
Aave domineert cryptoleenmarkt - koers klaar voor volgende sprong?

Het begin van een nieuwe wereldorde?

De grote vraag is of de Federal Reserve überhaupt het vermogen heeft om de inflatie terug te brengen tot 2 procent. Het klopt dat zij het monopolie op de dollar hebben en daarmee veel macht om het systeem te controleren, maar het geopolitieke schaakbord is de afgelopen maanden behoorlijk door elkaar gehusseld. De geglobaliseerde wereld die we kenden lijkt langzaam uit elkaar te vallen.

De huwelijken tussen Amerika en China (Chimerica) en Europe en Rusland (Eurussia) lijken te zijn stukgelopen. Het vertrouwen is weg en de harmonie is ver te zoeken. Het goedkope Russische gas waar Europa op is gebouwd komt niet meer door de pijpleidingen en de Chinezen hoeven de dollars van Amerika niet meer. Rusland is niet meer de goedkope energiebron voor Europa en China is niet meer de fabriek voor de Verenigde Staten.

Het is een gevaarlijke ontwikkeling voor het Westen dat China en Rusland elkaar steeds meer lijken te vinden als koning en koningin van het geopolitieke schaakspel. Twee landen die samen een krachtige combinatie van industrie (China) en grondstoffen (Rusland) vormen. Wat mogelijk volgt is een jarenlange economische oorlog voor de controle om de technologie (chips), grondstoffen (gas), productie en de belangrijkste handelswegen.

Er lijkt zich een nieuw verbond te vormen op het wereldtoneel, dat bestaat uit gesanctioneerde economieën. Het gaat hier natuurlijk over landen als Rusland, China, Turkije, Iran en Noord-Korea. Als dit scenario uitkomt, want we praten hier uiteraard niet over zekerheden, en het Westen moet ineens voor zijn eigen productie en grondstoffen zorgen, dan is het waarschijnlijk naïef om te denken dat de inflatie wel weer overwaait.

Wat moet het Westen doen?

Het Westen moet weer onafhankelijk worden om de huidige wereldorde te kunnen handhaven. Dat betekent per definitie dat we nooit meer teruggaan naar de vermogende positie waar we ons tot kortgeleden in begaven.

“Onze grondstoffen, jouw probleem”

“Chips uit onze achtertuin, jouw probleem”

“Onze handelsroutes, jouw probleem”

Dat is heel kort door de bocht de situatie waar het Westen nu mee geconfronteerd wordt op een moment dat we er zelf economisch niet goed voorstaan. De enige manier om die problemen op te lossen is door te biljoenen te investeren in vier typen projecten.

  1. Defensie om de wereldorde te verdedigen
  2. Industrie in eigen land opbouwen
  3. Investeren in grondstoffen
  4. Zorgen voor onze eigen energie

Het heeft er alle schijn van dat de wereld een paar pittige jaren te wachten staat. Er bestaat een reële mogelijkheid dat het verlagen van de rente door de Federal Reserve niet genoeg is om de orde te herstellen. De Westerse economie is afhankelijk van een wereldorde die niet meer lijkt te bestaan. Verder is de bovenstaande to-do lijst voor overheden behoorlijk grondstoffen- en kapitaalintensief, wat betekent dat het goed mogelijk is dat de inflatie niet zomaar verdwijnt.

Laatste woorden

De huidige situatie op macro-gebied is doorspekt met onzekerheid. Het kan een kwestie van maanden zijn voordat de Federal Reserve van richting veranderd en de rente weer omlaag stuurt. De realiteit is echter dat we in een situatie zitten die ongeëvenaard is. Rusland en China ruiken bloed en zien de zwakte van het Westen voor hun ogen ontvouwen. Als het Westen straks daadwerkelijk voor zijn eigen grondstoffen en industrie moet zorgen, dan kan het jaren duren voordat we weer op het niveau van weleer terechtkomt, als dat al een mogelijkheid is.

Zowel voor bitcoin als voor traditionele financiële assets is er een scenario dat de komende jaren heel zwaar worden. Aan de ene kant is dat jammer, omdat we natuurlijk allemaal een bitcoin koers van 1 miljoen dollar willen. Aan de andere kant biedt het ook kansen. Persoonlijk houd ik 50 procent van mijn maandelijkse budget aan in fiatgeld (euro’s en dollars), investeer ik 25 procent in bitcoin en de rest bewaar ik voor aandelen en grondstoffen. Veel analisten voorzien een zogenaamde ‘super-cycle’ voor grondstoffen en als we het bovenstaande in acht nemen, dan lijkt dat niet eens zo vergezocht.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom Derks is redacteur bij Crypto Insiders sinds januari 2019. Hij heeft Rechten gestudeerd in Leiden en Economie in Amsterdam. Thom’s persoonlijke interesse in (macro-)economische ontwikkelingen, met name bitcoin, leidde hem naar de wereld van cryptonieuws. Zijn fascinatie voor digitale schaarste, zoals bij bitcoin, inspireerde zijn carrière. Thom’s expertise ligt in de economische aspecten van bitcoin en hij ziet de toekomst van cryptocurrency vooral in de groei van bitcoin als waardeopslag.

Net binnen
Trending
Nederlandse trader onthult: zo spot je memecoin parels vroegtijdig
Nederlandse handelaar onthult ‘zo vind ik memecoin parels vroegtijdig’
Bitcoin nadert snel $100.000, altcoins als ETH, XRP en ADA ontploffen
Deze cryptomunt stormt de top 50 binnen na stijging van 190%
Solana-ontwikkelaars ontwijken groot gevaar door pijlsnelle update
Dit had je verdiend als je sinds 2020 maandelijks €100 aan Solana kocht
Belastingvrij verdienen in 2024: Hoeveel mag je verdienen zonder belasting?
Belastingvrij verdienen in 2024: Hoeveel mag je verdienen zonder belasting?
Bitcoin houders opgelet: rentestijging bedreigt droom van €100.000
Bitcoin houders opgelet: rentestijging bedreigt droom van $100.000
Advertentie

Trending Analyses nieuws

Waarom Bitcoin deze vrijdag een cruciale dag tegemoet gaat
Waarom Bitcoin deze vrijdag een cruciale dag tegemoet gaat
Cardano op kruispunt: Experts voorzien beslissend moment
Cardano op kruispunt: Experts voorzien beslissend moment
Ontdek 3 altcoins die kunnen profiteren van Trumps cryptorevolutie
Ontdek 3 altcoins die kunnen profiteren van Trumps cryptorevolutie
Advertentie