Warning: Attempt to read property "name" on null in /app/public/wp-content/themes/expedition-theme/includes/ThirdParty/SmartOcto.php on line 43
Thom Derks Thom Derks
4 min. leestijd

Inflatie VS moet terug naar 2% voor bullmarkt, maar dat kan lang duren

Inflatie VS moet terug naar 2% voor bullmarkt, maar dat kan lang duren

Foto: azrin_aziri/Shutterstock

De belangrijkste centrale bank ter wereld, dan heb ik het uiteraard over de Federal Reserve, wil de Amerikaanse inflatie “ten koste van alles” terugbrengen tot 2 procent. Op het moment van schrijven bedraagt de inflatie 8,3 procent, wat betekent dat deze nog 6,3 procent moet zakken om de ultieme doelstelling te bereiken. Als investeerders is dat uiteindelijk waar we op wachten, een koerswijziging van de Federal Reserve. De pijnlijke realiteit is namelijk dat financiële assets een lagere rente nodig hebben om te vlammen.

In dit artikel voor Crypto Insiders Premium duiken we de geschiedenis in om te bekijken in hoeverre het mogelijk is om dit überhaupt voor elkaar te krijgen. Met “dit” bedoel ik uiteraard het terugbrengen van de Amerikaanse inflatie tot 2 procent.

Ethereum breekt door cruciale grens in historisch sterke periode
Ethereum breekt door cruciale grens in historisch sterke periode

Wat hebben we nodig voor die heilige 2 procent?

De geschiedenis leert ons dat we een recessie nodig hebben om de inflatie snel naar beneden te brengen. Het pijnlijke aan een recessie is dat veel mensen hierdoor in financiële problemen komen. Wat je vaak ziet tijdens recessies is dat het volk zijn spaargeld, huizen of andere financiële assets verliest en dat de rijken erin slagen om meer naar zich toe te trekken. Het is jammer, maar dat is helaas de realiteit.

Goed, terug naar de inflatie. Over de afgelopen 100 jaar heeft de Verenigde Staten een totaal van 16 recessies overleefd. Wat blijkt is dat het gemiddeld 16,2 maanden duurde voordat de inflatie vanaf de piek terugviel naar 2 procent. De gemiddelde daling vanaf piek-inflatie tot het uiteindelijke dieptepunt van de inflatie was 6,8 procent.

Image

We hebben het hier echter over gemiddelden. Op het moment van schrijven ligt de inflatie op 8,3 procent en lag de piek zelfs boven de 9 procent. Een snelle blik op de bovenstaande tabel leert ons dat er slechts 3 perioden waren die daarbij in de buurt kwamen. De jaren 1948, 1974 en 1981. In die jaren duurde het gemiddeld bijna 22 maanden voordat de inflatie weer teruggebracht werd tot 2 procent.

Unieke omstandigheden

Op basis van de historische data zou het tussen de 16 en 22 maanden moeten duren om de inflatie terug te brengen naar 2 procent met een recessie. We moeten echter niet vergeten dat de omstandigheden van vandaag uniek zijn en dat resultaten uit het verleden geen garanties bieden voor de toekomst. De inflatie is onderweg naar beneden, maar nog niet op het tempo dat de Federal Reserve graag zou zien.

De verwachting nu is dat de Amerikaanse rente nog moet oplopen tot minimaal 4,5 procent om de inflatie onder controle te krijgen. Daarvoor hebben we vanaf de huidige rente van 3,00 – 3,25 procent nog een redelijk lange weg te gaan. Pas als de inflatie richting de 2 procent begint te kruipen, zal de Federal Reserve denken aan renteverlagingen en dat is precies wat we nodig hebben voor een nieuwe bullmarkt.

Persoonlijk ben ik er dan ook allesbehalve van overtuigd dat we snel in een nieuwe bullmarkt zitten. Tenzij er iets heel erg breekt in de economie en de Federal Reserve meteen van koers moet wijzigen, zet ik in op een diepere bodem voor bitcoin (BTC). Om die reden houd ik op dit moment 50 procent van mijn inkomen in fiatgeld en investeer ik de overige 50 procent in bitcoin, aandelen en grondstoffen.

Met dat fiatgeld hoop ik een eventuele diepere bodem te kopen en met de overige 50 procent probeer ik alvast ‘de bodem te timen’, voor zover dat mogelijk is. Uiteindelijk bestaat zekerheid niet in deze wereld, daarom probeer ik op deze manier mijn kansen te spreiden.

Bitcoin houdt adem in voor cruciale inflatiecijfers deze woensdag
Bitcoin houdt adem in voor cruciale inflatiecijfers deze woensdag

Blijf de markt een stapje voor!

Macro-economische gebeurtenissen en omstandigheden zijn een belangrijke factor in de ontwikkeling van de cryptokoersen. In onze premium omgeving delen onze huis-economen, schrijvers en analisten actueel nieuws en houden we belangrijke data goed in de gaten. Ook worden hier dagelijks marktupdates gedeeld en al ons nieuws, onze video’s en updates overzichtelijk gepresenteerd. Ben je nog geen lid? Probeer het 30 dagen gratis!

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom Derks is redacteur bij Crypto Insiders sinds januari 2019. Hij heeft Rechten gestudeerd in Leiden en Economie in Amsterdam. Thom’s persoonlijke interesse in (macro-)economische ontwikkelingen, met name bitcoin, leidde hem naar de wereld van cryptonieuws. Zijn fascinatie voor digitale schaarste, zoals bij bitcoin, inspireerde zijn carrière. Thom’s expertise ligt in de economische aspecten van bitcoin en hij ziet de toekomst van cryptocurrency vooral in de groei van bitcoin als waardeopslag.

Net binnen
Trending
Bitcoin miner blijkt onverwacht 10.000 BTC te hebben, koers daalt
Bitcoin miner blijkt onverwacht 10.000 BTC te hebben, koers daalt
Ripple's XRP stijgt vandaag hard, dit is er aan de hand
Ripple’s XRP stijgt vandaag hard, dit is er aan de hand
Grootste vermogensbeheerder ter wereld voorspelt Bitcoin doorbraak
Grootste vermogensbeheerder ter wereld voorspelt Bitcoin doorbraak
Bitcoin koers knalt naar 96.000 dollar na verrassende Trump geruchten
Bitcoin koers knalt naar 96.000 dollar na verrassende Trump geruchten
Ripple en SEC bereiken verrassende overeenstemming over geheime documenten
Ripple en SEC bereiken verrassende overeenstemming over geheime documenten
Advertentie
Advertentie