Simon Bosch Simon Bosch
5 min. leestijd

Crashes risicovol? Welvaartsziekte is een groter probleem!

Crashes risicovol Welvaartsziekte is een groter probleem!

Foto: Blue Planet Studio/Shutterstock

Vrijwel alle Deep Dives stonden tot nu toe in het teken van risico’s waar wij zelf geen invloed op hebben. Als investeerder is het immers je taak om je niet te laten nekken door dit soort risico’s. Maar stel je voor: alles gaat goed en dat je een hoeveelheid geld waar je U tegen zegt, zit je dan veilig? Het korte antwoord is nee. Het lange antwoord? Het is ingewikkeld.

Het grootste probleem is namelijk niet hoeveel rendement je kunt behalen op je geld, maar wat je erná mee doet. Veel mensen die in korte tijd zeer veel geld bemachtigen kunnen daar namelijk niet goed mee omgaan, zeker als je jong bent en niet zoveel ervaring hebt met (grote hoeveelheden) geld. Filmsterren zijn een goed voorbeeld daarvan: de razend succesvolle (en welvarende) Home Alone-ster Macauday Culkin belandde in een verslavingskliniek. Na een enorme hoeveelheid succes wist hij niet meer hoe hij met bepaalde situaties in zijn leven om moest gaan, en om daarmee om te kunnen gaan ontwikkelde hij een verslaving voor heroïne en medicatie waar een recept voor nodig was. Dat is een dure hobby die je kunt voorkomen, maar helaas komen dit soort situaties wel vaker voor. Het hoeft ook niet te gaan om verslavingen; je kunt heel gemakkelijk je gehele vermogen uitgeven aan onnodig grote huizen, dure auto’s en feestjes.

Zelfreflectie

Het allerbelangrijkste wat je hebt in je leven is de mogelijkheid om te reflecteren op je eigen gedrag, en op wie je zelf bent. Als je dat niet goed kunt weet je waarschijnlijk niet zo goed waar je in de eerste plaats naartoe gaat in je leven — iets dat vaker voorkomt dan je wellicht denkt. Dan loont het om eerst uit te zoeken wat je überhaupt wilt doen met je leven en met een grote hoeveelheid geld. Veel mensen vragen zich dit namelijk pas af zodra ze zóveel geld hebben dat ze niet weten wat ze ermee moeten doen.

Gelukkig kun je hele gerichte stappen zetten om dit op te lossen. Zo is het helemaal niet gek om een professional dit soort vragen voor te leggen. Ook kun je je eigen situatie vergelijken met die van andere mensen die net zoveel geld hebben als jij. Stel je voor, je hebt na een flink rendement een vermogen van 50 miljoen euro. Dan zul je je enigszins moeten vergelijken met iemand die net zoveel geld heeft maar er juist erg stabiel mee om kan gaan. Hoe geeft die persoon zijn geld uit? Hoe houdt die persoon zijn of haar emoties onder controle? Waar zit het geld in dat niet direct nodig is?

Een tweede geldvraag is minstens zo belangrijk, en voor deze keer is het wél verstandig om te fantaseren. De markt voor cryptovaluta heeft wel eens de neiging om al je verwachtingen te overtreffen. Stel, je vindt een bepaald bedrag zóveel geld dat je niet meer zou weten wat je ermee zou doen, maar je verdient 10 keer zoveel. Dat is een scenario waar je absoluut niet op had gerekend, dus hoe pak je dat op de juiste manier aan? Geef je het deel dat je niet had verwacht direct aan goede doelen? Geef je het aan bedrijven die het op een professionele manier beheren, of doe je dat zelf? Hoe ga je om met mensen die uit zijn op je geld? En heb je bijvoorbeeld de ambitie om een bedrijf te beginnen dat veel geld nodig heeft? Eigenlijk zijn dat allemaal dingen waar je over na moet denken.

Omgaan met verlies

Aan de andere kant van het omgaan met welvaart staat hoe je omgaat met verlies. Mensen die nog nooit iets hebben verloren in hun leven lopen extra veel risico dat ze zich hier te veel door laten beïnvloeden. Mensen weten dan namelijk niet hoe ze reageren op dat soort situaties. Je hebt het immers nog niet meegemaakt. Stel je voor, je crypto is zóveel waard geworden dat het je leven kan veranderen, maar je besluit om nog even vast te houden. Vervolgen ziet de markt een correctie van enorme proporties en het grootste deel van de waarde verdampt. Hoe ga je daar dan mee om? Eigenlijk hebben we allemaal een grens qua wat we wel en wat we niet aankunnen, het is belangrijk om je af te vragen waar jouw emotionele grens ligt.

Wellicht klinkt dit alsof het extreem gemakkelijk is om heel erg veel geld te verdienen en dat te behouden, maar het mag benadrukt worden dat dat absoluut niet het geval is. Bedrijven met veel geld vallen immers niet voor niets om, ondanks dat ze vaak vele jaren bestaan en ondanks dat het geregeld grote bedrijven zijn. Volgens een onderzoek van de AEX is de gemiddelde levensduur van een bedrijf in 2033 zelfs nog maar vijf jaar.

De AEX noemt bovendien innovatie als belangrijkste oorzaak. We hebben het dus nog niet gehad over marktrisico, psychologische risico’s en bijvoorbeeld hele praktische risico’s. Zo kun je heel rap je geld verliezen door gehackt te worden of door last te krijgen van een natuurramp. Er zijn ontelbaar manieren om je vermogen verliezen, terwijl het vaak veel moeite kost om het over een langere termijn te behouden.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Cryptomarkt in paniek: VS mogen $6,5 miljard aan bitcoin dumpen
Cryptomarkt in paniek: Amerika mag $6,5 miljard aan bitcoin dumpen
Simpele truc bespaart je 568 euro op energierekening in 2025
Simpele truc bespaart je 568 euro op energierekening in 2025
Deze gaming crypto worden massaal gekocht op Bitvavo
Deze gaming crypto worden massaal gekocht op Bitvavo
Bitcoin koers knalt naar 96.000 dollar na verrassende Trump geruchten
Bitcoin koers knalt naar 96.000 dollar na verrassende Trump geruchten
‘Amerikaanse Bitcoin-reserve VS zal ingrijpende effecten hebben’
‘Amerikaanse Bitcoin-reserve VS zal ingrijpende effecten hebben’
Advertentie

Trending Analyses nieuws

Bitcoin houdt adem in voor cruciale inflatiecijfers deze woensdag
Bitcoin houdt adem in voor cruciale inflatiecijfers deze woensdag
Cryptomunt Ondo trekt Wall Street-giganten aan, maar koers in problemen
Cryptomunt Ondo trekt Wall Street-giganten aan, maar koers in problemen
Advertentie