Thom Derks Thom Derks
3 min. leestijd

Bitcoinmarkt in angst: waarom komende week deze data cruciaal is

Angst is teruggekeerd naar BTC met cruciale data op komst

s
koers-icon
Analyses
Bitcoinmarkt in angst: waarom komende week deze data cruciaal is

Foto: Piotr Swat/Shutterstock

De bitcoin koers schoot de afgelopen weken omlaag, nadat de markt zich zorgen begon te maken over een Amerikaanse recessie. Is de Federal Reserve (Amerikaanse centrale bank) te laat begonnen met het verlagen van de rente? Gaan we nu toch de pijn voelen van de vele renteverhogingen?

Tot nu toe wijst de harde data nog niet op een recessie en lijkt er sprake van een overreactie van de markt. Dat neemt echter niet weg dat het belangrijk is om de vinger aan de pols te houden.

De bitcoin koers is aan het kalmeren, kan het ‘FOMO’ zijn?
De bitcoin koers is aan het kalmeren, kan het 'FOMO' zijn?

Angst keert terug naar financiële markten

Op 5 augustus explodeerde de volatiliteitsindex van CBOE (VIX) met 172% naar een score van 66 punten.

Dit is een financiële indicator die de verwachte marktvolatiliteit meet op de Chicago Board Options Exchange. De VIX wordt ook wel de “angstindex” genoemd omdat hij stijgt als beleggers nerveus worden en een stijging van 172% is buitengewoon groot voor deze index. Een score van 66 is zeer hoog; normaal gesproken schommelt de VIX tussen 15 en 30 punten.

Image

Alleen tijdens de start van de COVID-19 pandemie en de financiële crisis van 2008 gaf de VIX een hogere score af. De VIX schoot omhoog vanwege de angst over de Amerikaanse arbeidsmarkt en het afwikkelen van de zogenoemde carry trade met de Japanse yen.

Inmiddels hebben we na de slechte data van enkele weken geleden weer een hele bak met positieve economische data gezien. De Retail Sales in Amerika waren sterk, het aantal nieuwe werkloosheidsclaims daalde, restaurants doen het goed, vliegtickets vliegen over de toonbank, hotels zitten vol en banken verstrekken nog altijd voldoende krediet.

Weekly economic indicators for New York, California, and Texas

Ook de bovenstaande grafiek van Apollo, die het bruto binnenlands product (BBP) voor verschillende Amerikaanse staten toont, laat zien dat de economie nog altijd sterk oogt.

Van een recessie lijkt op dit moment dus geen sprake en dat is goed nieuws voor bitcoin. Desondanks kun je hier lezen dat ook de cryptomarkt momenteel zeer angstig is.

Advertentie

Woensdag en donderdag cruciaal voor bitcoin

Voor de komende week ligt de focus vooral op komende woensdag en donderdag. Woensdag is het namelijk tijd voor de zogeheten FOMC Meeting Minutes, de notulen van de laatste rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank.

Die zullen ons meer leren over de manier waarop ze bij de Amerikaanse centrale bank naar de ontwikkeling van de economie kijken, wat natuurlijk inzicht geeft in het mogelijke rentepad dat de centrale bank in 2024 en daarna zal bewandelen.

Daarna krijgen we op donderdag een bak aan belangrijke gezondheidsdata over de Europese en Amerikaanse industrie, maar ook voor de dienstensectoren van beide continenten.

Wat dat betreft staat er voor bitcoin dus weer behoorlijk veel belangrijke data op de agenda. Cruciaal is vooral dat de data stabiel is en geen extreme verzwakkingen toont. Dat laatste zou immers de angst voor een recessie weer kunnen terugbrengen.

Bitcoin heeft een sterke economie nodig om de bullmarkt een vervolg te kunnen geven.

Bitcoin-ETF’s veren op met grootste instroom in bijna 2 maanden
Bitcoin-ETF's veren op met grootste instroom in bijna 2 maanden

Zoek je meer verdieping in crypto?

In onze Discord community bespreken we dagelijks belangrijke macro-economische ontwikkelingen en hun potentiële impact op de bitcoin koers. Je betreed hier een veilige plek waar handelaren van alle niveaus kennis uitwisselen.

Stel je vragen aan deskundige analisten en top handelaren over handel, markttrends en crypto-onderwerpen in een bruisende community. Daarnaast organiseren we wekelijks livestreams en webinars voor handelaren die zich verder wil verdiepen.

Praat mee op Discord

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom Derks is redacteur bij Crypto Insiders sinds januari 2019. Hij heeft Rechten gestudeerd in Leiden en Economie in Amsterdam. Thom’s persoonlijke interesse in (macro-)economische ontwikkelingen, met name bitcoin, leidde hem naar de wereld van cryptonieuws. Zijn fascinatie voor digitale schaarste, zoals bij bitcoin, inspireerde zijn carrière. Thom’s expertise ligt in de economische aspecten van bitcoin en hij ziet de toekomst van cryptocurrency vooral in de groei van bitcoin als waardeopslag.

Net binnen
Trending
arnhemmer-met-miljarden-aan-crypto-wil-niet-op-lijst
Arnhemmer met €3,6 miljard aan crypto wil niet op lijst naast Taylor Swift
Crypto nog niet uitgecasht? Je betaalt alsnog belasting
“Einde van crypto-anonimiteit”: AI verandert spelregels voor belastingdiensten
Waarom is de prijs van shiba inu zo hard gestegen vandaag?
Waarom is de prijs van shiba inu zo hard gestegen vandaag?
'Grootste Ethereum-update ooit' mogelijk versneld door splitsing
Ethereum belegger verdient €120 miljoen in 2 jaar met ‘hodl’-strategie
Crypto Radar: bitcoin koers breekt $65.000, dit kan er nu gebeuren
Crypto Radar: bitcoin koers breekt $65.000, dit kan er nu gebeuren
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin handelaren houden adem in - belangrijke data uit VS op komst
Bitcoin handelaren houden adem in – belangrijke data uit VS op komst
Bitcoin bulls opgelet: komende maand dubbele kans op een 'moonrun'?
Bitcoin bulls opgelet: komende maand dubbele kans op een ‘moonrun’?
Bitcoin op scherp: inflatiemeter kan vandaag bullmarkt maken of breken
Bitcoin op scherp: inflatiemeter kan vandaag bullmarkt maken of breken
Advertentie