Cryptomarkt houdt adem in voor cruciale data uit de VS
Foto: Domenico Fornas/Shutterstock
Bitcoin (BTC) heeft de afgelopen dagen herhaaldelijk zijn prijsrecord gebroken. De koers lijkt volop te profiteren van de verkiezingsoverwinning van Donald Trump.
Toch moet de echte uitbraak nog plaatsvinden, en hopelijk gebeurt dat in de komende weken. Na de recente renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank is er genoeg om over te praten en naar uit te kijken. Laten we dus meteen de materie induiken.
De rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank
Donderdag besloot de Amerikaanse centrale bank opnieuw zijn beleidsrente te verlagen. Ditmaal ging het om een verlaging van 0,25 procentpunt.
Men had echter verwacht dat er rondom de rentevergadering meer aandacht zou zijn voor de oplopende obligatierentes. Sinds de eerste renteverlaging van 18 september schoten de langlopende obligatierentes namelijk fors omhoog.
Dat kan problematisch zijn voor de Amerikaanse economie, omdat deze rentes doorwerken in hypotheekrentes, bedrijfsleningen en consumentenleningen.
Als de rentes langer op dit verhoogde niveau blijven, zal de economie op een gegeven moment de gevolgen voelen van deze hoge niveaus.
Daardoor zou zelfs de zogenaamde “zachte landing” in gevaar kunnen komen, en zien we mogelijk alsnog een recessie ergens in de loop van 2025. Wat dat betreft is het opmerkelijk dat Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, deze ontwikkeling min of meer wegwuifde.
Volgens Powell hebben de hogere rentes nog geen merkbare impact op de economie en kan de situatie nog verbeteren. Hopelijk heeft hij gelijk.
Komende woensdag cruciaal voor bitcoin
In het kader van deze ontwikkeling kan komende woensdag weleens cruciaal worden voor de bitcoin koers.
Dan is het namelijk weer tijd voor het grote consumentenprijsindex (CPI) inflatierapport in de Verenigde Staten. De aandacht ligt daarbij met name op de kerninflatie (Core CPI), dit is de consumentenprijsindex minus de prijsstijgingen voor voedsel en energie.
De afgelopen maanden bleef de kerninflatie stabiel, en er was zelfs sprake van een lichte stijging. Als dat doorzet, dan zullen de inflatieverwachtingen omhoog gaan, en gaan de rentes mogelijk nog verder omhoog. Dat kan in theorie een pittige negatieve impact hebben op de bitcoin koers, omdat hierdoor de kans op economische problemen toeneemt.
Wat dat betreft zullen volgende week alle ogen gericht zijn op het Amerikaanse inflatierapport.
Tip van de redactie: OKX geeft alle Nederlanders tijdelijk gratis bitcoin
OKX is sinds de goedkeuring door de DNB wellicht een van de meest complete crypto apps van Nederland. Met hun Web3 portaal handel je in meer dan 1 miljoen crypto – zo kochten mensen SHIBA, DOGE en PEPE nog voor ze bij grote beurzen verkrijgbaar waren. Als lezer van Crypto Insiders ontvang jij 20 euro gratis in bitcoin op OKX.
Meld je deze week gratis aan voor een OKX-account en ontvang jouw gratis bitcoin bonus.
Zoek je meer verdieping in crypto?
In onze Discord community bespreken we dagelijks belangrijke macro-economische ontwikkelingen en hun potentiële impact op de bitcoin koers. Je betreed hier een veilige plek waar handelaren van alle niveaus kennis uitwisselen.
Stel je vragen aan deskundige analisten en top handelaren over handel, markttrends en crypto-onderwerpen in een bruisende community. Daarnaast organiseren we wekelijks livestreams en webinars voor handelaren die zich verder wil verdiepen.
🎙️ Bitcoin stijgt: wanneer gaan XRP, Ethereum en Solana nou eens iets doen? De perfecte altcoin-storm kan onderweg zijn. Luister nu de podcast