Foto: Ricardo Reitmeyer/Shutterstock
De bitcoin koers mocht over de afgelopen zeven dagen een plus van ongeveer 2,5 procent bijschrijven, maar een echt bullish momentum ontbreekt nog steeds. In dit artikel blikken we vooruit op de macro-economische week die voor ons ligt en pikken we er twee dagen uit die cruciaal lijken voor de bitcoin koers.
Komende week staat er weer belangrijke inflatiedata uit Amerika op de agenda en krijgen we de notulen van de laatste rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank.
Wil jij meer leren over macro-economische ontwikkelingen en meepraten met onze experts? Neem dan eens een kijkje op onze Premium informatiepagina en probeer de eerste 30 dagen gratis.
Woensdag en donderdag cruciaal
We beginnen op woensdag met de producentenprijsindex (PPI), een belangrijke inflatiemeter die de prijsverandering aangeeft voor goederen van Amerikaanse producenten. De verwachting voor deze inflatiemeter is een stijging van 0,3 procent van augustus op september.
Dat is lager dan de 0,7 procent van afgelopen maand, maar een stijging van 0,3 procent per maand zou op jaarbasis alsnog een inflatie van 3,65 procent opleveren.
Verder krijgen we op woensdag de notulen van de afgelopen rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank. Daar staan doorgaans interessante dingen in over de strategie van de Federal Reserve voor de komende maanden en dat kan voor volatiliteit zorgen bij de bitcoin koers.
Daarna krijgen we op donderdag de consumentenprijsindex (CPI) en de kerninflatie (CPI – voedsel en energieprijzen). De verwachting is dat de CPI binnenkomt op 3,7 procent, wat een kleine daling van 0,1 procent zou betekenen ten opzichte van afgelopen maand. Het wordt een week die in het teken staat van inflatiecijfers en het beleid van de Amerikaanse centrale bank.
Onzekere tijden voor bitcoin
Het macro-economische landschap maakt investeren in bitcoin en andere risico-assets op dit moment een lastige opgave. We hebben te maken met stijgende rentes, waardoor de waarde van Amerikaanse staatsobligaties dalen (rode lijn); terwijl op hetzelfde moment bitcoin en de aandelenmarkten stabiel blijven of soms zelfs stijgen.
Normaal gesproken zien we risico-assets als bitcoin en aandelen zakken als de rentes stijgen. De huidige rentes van ongeveer 5 procent op Amerikaanse staatsobligaties betekenen dat investeerders daarmee de inflatie kunnen verslaan.
In theorie maakt ze dat aantrekkelijker ten opzichte van bitcoin en aandelen. Op dit moment zien we daar echter nog niets van terug in de koersen. Zou dit dan het eerste signaal zijn van het einde van de Amerikaanse dollar als store of value?
Dat is een ontwikkeling die we deze week ook in de gaten zullen houden.
Blijf de crypto markt een stapje voor met een Premium lidmaatschap
In de Premium omgeving van Crypto Insiders praten onze analisten en leden over de impact van deze economische data op de crypto-markt en natuurlijk de bitcoin koers. Ook kun je hier vragen stellen aan ervaren handelaren en delen onze analisten wekelijkse 20 exclusieve technische analyses van een uitgebreid assortiment aan cryptovaluta. Neem eens een kijkje op onze Premium informatiepagina en probeer de eerste 30 dagen gratis.