Foto: Kitreel/Shutterstock
Niet lang geleden leek het scannen van je oogbollen om je identiteit te verifiëren nog een absurd idee. Iets dat je alleen tegen zou komen in een dystopische sciencefictionfilm of een aflevering van Black Mirror, de populaire Netflix serie. Toch is dit absurde idee sinds kort realiteit. Al meer dan 2 miljoen mensen hebben zich aangemeld om hun iris te laten scannen door het nieuwe project Worldcoin (WLD).
Moeten we ons zorgen maken om dit nieuwe project? Of is een dergelijk project noodzakelijk met de razendsnelle opkomst van superintelligente artificial intelligence (AI) systemen?
Wat probeert Worldcoin crypto te doen?
Sinds kort is AI, of kunstmatige intelligentie, hét grote onderwerp van gesprek in de technologie wereld. Je hebt waarschijnlijk wel van ChatGPT gehoord, het taalprogramma dat gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie. Worldcoin is gecreëerd door de makers van ChatGPT. Waar AI enerzijds problemen oplost, creëert het ook nieuwe problemen.
AI-systemen worden namelijk zo intelligent dat ze zich wellicht in de nabije toekomst voor kunnen doen als mensen in de digitale wereld. Worldcoin moet dat probleem oplossen door de menselijkheid van gebruikers te verifiëren. Het Worldcoin project beschrijft zichzelf als volgt:
“Als het succesvol is, geloven we dat Worldcoin drastisch economische kansen kan vergroten, mensen van AI-systemen kan onderscheiden zonder privacy te schenden, globale democratische processen faciliteren en uiteindelijk een pad creëren naar een door AI-gefinancierd basisinkomen.”
De risico’s van Worldcoin en AI
Een hele mond vol dus. Je moet het ze nageven: revolutionair klinkt het zeker. Het hele concept is zo nieuw en onbekend dat de angst volledig te begrijpen is. De ambitie en goede intenties zijn er wellicht, maar het gaat uiteraard om de uitvoering. Is Worldcoin veilig? Of zijn er zorgelijke risico’s aan verbonden? De oprichter van Ethereum (ETH), Vitalik Buterin, gaf al aan niet gerust te zijn.
De scans die Worldcoin van irissen maakt worden naar zeggen niet opgeslagen. Enkel een gecodeerde versie ervan. Volgens Buterin is dit niet 100 procent veilig. Het is ook niet te garanderen dat deze informatie in de toekomst toegang geeft tot nog meer informatie. Een ander probleem is het gebrek aan decentralisatie. Hoewel de software decentraal is, zijn de ‘scanning orbs’ die het Worldcoin project gebruikt om ogen te scannen dit niet. In theorie kan iemand de hardware aanpassen om op deze wijze identiteiten te stelen.
Dit zijn slechts twee van de vele zorgen die critici hebben geuit. Buterin merkt echter ook op dat het probleem dat Worldcoin probeert op te lossen, een reëel probleem is. Hij hoopt dat de ontwikkeling van dergelijke proof-of-personhood projecten doorgaat, en op den duur samenkomt in een goed uitgevoerd product.