Erik Juffermans Erik Juffermans
3 min. leestijd

Worldcoin: crypto revolutie of dystopische nachtmerrie?

Worldcoin zorgen nemen toe: 98% tokens in slechts 10 crypto wallets

Foto: Kitreel/Shutterstock

Niet lang geleden leek het scannen van je oogbollen om je identiteit te verifiëren nog een absurd idee. Iets dat je alleen tegen zou komen in een dystopische sciencefictionfilm of een aflevering van Black Mirror, de populaire Netflix serie. Toch is dit absurde idee sinds kort realiteit. Al meer dan 2 miljoen mensen hebben zich aangemeld om hun iris te laten scannen door het nieuwe project Worldcoin (WLD). 

Moeten we ons zorgen maken om dit nieuwe project? Of is een dergelijk project noodzakelijk met de razendsnelle opkomst van superintelligente artificial intelligence (AI) systemen?

Ripple gaat het XRP netwerk een forse upgrade geven
Ripple gaat het XRP netwerk een forse upgrade geven

Wat probeert Worldcoin crypto te doen?

Sinds kort is AI, of kunstmatige intelligentie, hét grote onderwerp van gesprek in de technologie wereld. Je hebt waarschijnlijk wel van ChatGPT gehoord, het taalprogramma dat gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie. Worldcoin is gecreëerd door de makers van ChatGPT. Waar AI enerzijds problemen oplost, creëert het ook nieuwe problemen. 

AI-systemen worden namelijk zo intelligent dat ze zich wellicht in de nabije toekomst voor kunnen doen als mensen in de digitale wereld. Worldcoin moet dat probleem oplossen door de menselijkheid van gebruikers te verifiëren. Het Worldcoin project beschrijft zichzelf als volgt:

“Als het succesvol is, geloven we dat Worldcoin drastisch economische kansen kan vergroten, mensen van AI-systemen kan onderscheiden zonder privacy te schenden, globale democratische processen faciliteren en uiteindelijk een pad creëren naar een door AI-gefinancierd basisinkomen.”

De risico’s van Worldcoin en AI

Een hele mond vol dus. Je moet het ze nageven: revolutionair klinkt het zeker. Het hele concept is zo nieuw en onbekend dat de angst volledig te begrijpen is. De ambitie en goede intenties zijn er wellicht, maar het gaat uiteraard om de uitvoering. Is Worldcoin veilig? Of zijn er zorgelijke risico’s aan verbonden? De oprichter van Ethereum (ETH), Vitalik Buterin, gaf al aan niet gerust te zijn.

De scans die Worldcoin van irissen maakt worden naar zeggen niet opgeslagen. Enkel een gecodeerde versie ervan. Volgens Buterin is dit niet 100 procent veilig. Het is ook niet te garanderen dat deze informatie in de toekomst toegang geeft tot nog meer informatie. Een ander probleem is het gebrek aan decentralisatie. Hoewel de software decentraal is, zijn de ‘scanning orbs’ die het Worldcoin project gebruikt om ogen te scannen dit niet. In theorie kan iemand de hardware aanpassen om op deze wijze identiteiten te stelen.

Dit zijn slechts twee van de vele zorgen die critici hebben geuit. Buterin merkt echter ook op dat het probleem dat Worldcoin probeert op te lossen, een reëel probleem is. Hij hoopt dat de ontwikkeling van dergelijke proof-of-personhood projecten doorgaat, en op den duur samenkomt in een goed uitgevoerd product.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Bitcoin crash: crypto markt met $200 miljard gedaald
Cryptobeurs maakt eerste 1.000 Nederlanders die zich aanmelden PEPE miljonair
Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe - steeg al 335%
Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe – steeg al 335%
Solana ziet activiteit afnemen nu memecoin hype afneemt
Solana-gebruikers opgelet: Tokens kunnen plots vernietigd worden
Advertentie